Blog Egészség Gyerekfogászat szájápolás

A helytelen fogmosás kifejezetten nagy károkat tud okozni, így érdemes tisztában lenni azzal, hogyan kell a fogunkat mosni. Ha ön nem biztos a dolgában, ebből a cikkből sok fontos dolgot megtudhat, amivel a helyes fogmosás már nem csak egy vágy lesz, hanem napi rutin. 

Először is azt fogjuk megvizsgálni, hogy milyen alapelveket kell szem előtt tartani a fogápolás tekintetében. Ezeket a dolgokat betartva rengeteget tehetünk fogunk és ínyünk egészségének megőrzéséért.

A helyes fogmosás 3 alapelve

Bár számos olyan tényező létezik, ami befolyásolhatja a fogmosást, vannak olyan alapelvek, amiknek a hiányában nem lehetünk tökéletesen biztosan abban, hogy mindent megtettünk fogaink egészségéért.

1. Rendszeresség

A rendszeresség az első alapelv a helyes fogmosás tekintetében, amihez tartanunk kell magunkat.

Rá kell szoktatnunk magunkat a rendszeres fogmosásra. Nem szabad elsunnyogni, mert nagyon komoly következményei lehetnek annak, ha elhanyagoljuk a szájüregünk és fogaink karbantartását.

Arra is figyelmet kell fordítani, hogy ha elutazunk valahova, mindig vigyünk magunkkal fogkefét és fogkrémet. Ha pedig otthon felejtjük, akkor az utazás során szerezzünk be egy másikat.

Ragaszkodnunk kell legalább a legfontosabb, tehát a reggeli és főleg az esti fogmosás rendszerességéhez.

2. Alaposság

Törekedni kell továbbá az alaposságra is, hiszen ha nem fordítunk elég figyelmet a fogmosás során arra, hogy minden fogat a megfelelően megtisztítsunk, akkor az érintetlen részeken a lepedék ott marad, és kialakulhatnak a fogbetegségek.

Nem szabad összecsapni a fogmosást. Csak pár perc az egész, ezt nem szabad lerövidíteni.

3-4 perc alatt minden egyes részt meg lehet tisztítani, nem szabad hanyagul elvégezni a fogmosást.

reggeli fogmosás3. A helyes fogmosási technika ismerete

Talán a legfontosabb dolog a helyes fogmosási technika ismerete.

A fogaknak szempontjából közel sem mindegy, milyen technikával tisztítjuk őket. Ha túl erősen mossuk, akkor kárt tehetünk a fogakban, de a fogkefe sörtéi az ínyben is kárt tehetnek.

Nem beszélve arról, hogy vannak olyan esetek, amikor személyre szabott technikák is vannak – például implantátum vagy fogszabályzó esetén.

A későbbiekben részletesen bemutatjuk, milyen a megfelelő fogmosási technika.

Naponta hányszor kell fogat mosni és mikor?

Naponta kétszer, reggel és este mindenképpen fogat kell mosni. Ennél többször sokszor nincs lehetőség a fogmosásra, de ha a munkánk és a körülmények lehetővé teszik, akár minden étkezést követhet egy fogmosás.

Így lehet valóban minimalizálni azt, hogy az ételmaradékok lepedéket képezzenek a fogainkon.

Fontos, hogy nem szabad közvetlen az étkezés után, mivel ilyenkor kárt tehetünk a fogzománcban. Meg kell várni, hogy a nyál hatására visszaálljon a szájüreg pH-értéke a normálisra.

Vannak olyan ételek, amelyek kifejezetten károsak a fogakra?

A magas cukortartalmú ételek és italok fokozottan veszélyesek lehetnek a fogaink egészségére. Kifejezetten szénsavas italok és kávé, illetve magas savtartalmú csümölcsök, citrusfélék fogyasztása után tilos az azonnali fogmosás. Ha ilyen italokat vagy ételeket fogyasztunk, várjunk legalább 20-30 percet a fogmosással.

citrusfélékHa pedig tudjuk, hogy hamarosan lefekszünk, ne fogyasszunk már ilyen élelmiszereket, mert ha túl hamar mosunk fogat, akkor nagy károkat okozhatunk fogainkban.

Hogyan kell helyesen fogat mosni?

1. A helyes fogmosás kézi fogkefe használatával

Először a fogak külső oldalát kell megtisztítani.

A fogkefét félig az ínyre, félig a fogra helyezzük úgy, hogy a sörték az így felé nézzenek. Arra figyeljünk, hogy a fogkefe fej és fogfelszín 45 fokos szöget zárjon be.

Ezután körkörös mozdulatokkal, kis nyomást kifejtve tisztítsuk meg a fogak felszínét úgy, hogy lehetőleg a fog korona része felé söpörjük a feloldott lepedéket.

Ha a megfelelő módon végezzük el ezeket a mozdulatokat, akkor a sörték a fogak közötti lepedék egy részét is eltávolítják. Így hatékonyak tisztítható a fognyak is, ahol a legtöbb fogbetegség kialakul.

Ha a fogak oldaláról eltávolítottuk a lepedéket, akkor a rágófelület megtisztítása következik. Itt szintén enyhe nyomást kifejtve dörzsöljük meg a fogat, eltávolítva az itt kialakult, illetve a fog oldaláról ide került lepedéket is.

A helyes fogmosásról ezen a linken elérhető egy rövid videó.

2. A helyes fogmosás elektromos fogkefével

Az elektromos fogkefével történő fogmosás során sok minden ugyanúgy zajlik, mint a hagyományos fogmosás során, itt azonban a fogkefe sörtéjének mozgatása nem a mi feladatunk.

Itt is úgy kell a fogra helyezni a fogkefe fejét, hogy 45 fokos szöget zárjon be a fogfelszínnel. A fogmosást úgy kell végezni, hogy lehetőleg minden fog esetében tartsuk ezt a 45 fokos szöget, hiszen így a leghatékonyabb a fogmosás.

Az elektromos fogkefe esetén két dolgot fontos kiemelni:

  • nem szabad erősen rányomni a fogakra a fogkefét
  • nem kell körkörös vagy súroló mozdulatokat végezni

Az elektromos fogkefe mozgó feje elvégzi helyettünk a sörték mozgatását, így nem szabad erősen rányomni a fogakra, illetve dörzsolni a fogfelszínt.

Csak tartsuk oda a fejet a fogfelszínre, ügyelve arra, hogy az összes fog minden részét érintsük.

elektromos fogkefeMivel mossunk fogat?

Bár a legfontosabb a megfelelő fogmosási technika elsajátítása, a fogmosás során használt kellékek is igen nagy mértékben befolyásolják a fogmosás minőségét, így hatást gyakorolnak a fogaink egészségére.

1. Milyen egy jó fogkefe?

A fogkefékkel kapcsolatban meg kell említeni, hogy legyen szó akár kézi, akár elektromos fogkeféről, mindkettőt lehet jól és rosszul használni.

A jó fogkefe:

  • kis fejjel van ellátva, amivel a fogsor minden része elérhető
  • a fogunknak megfelelő erősségű a fogkefe sörtéje

A fogkefe legfontosabb része a sörte. A sörték keménysége lehet soft, medium vagy hard.

A medium sörték tekinthetőek az ideálisnak az általános felhasználáshoz. A soft sörtével ellátott fogkefe használata szájsebészeti beavatkozások után ajánlott.

Amire mindenképpen oda kell figyelni, hogy a fogkefe sörtéinek a vége legyen legömbölyített. Ez azért fontos, mert így még akkor sem teszünk akkora kárt a fogínyben, ha helytelen technikát alkalmazunk fogmosás közben.

A svájci Curaprox fogkefék kiemelkedőek ebben a tekintetben.

Mire érdemes még odafigyelni a fogkefét illetően?

Legyen szó akár elektromos, akár kézi fogkeféről, a rendszeres csere kiemelkedően fontos. Havonta cserélni kell a fogkefét, elektromos fogkefe esetén pedig a fejet, hogy a lehető legjobb tisztítást lehessen velük végezni.

Manapság egyre divatosabbak az úgynevezett szónikus fogkefék. Ezek az új típusú fogkefék azonban sok páciensnél okoznak különféle panaszokat (érzékenység, ínyproblémák), így azok számára, akiknek gyengébbek a kötőszöveteik, nem ajánljuk ezeket a fogkeféket.

fogkefék2. Milyen fogkrémet használjunk?

A fogkrémeket illetően rengeteg lehetőséget biztosít a piac, így a megfelelő fogkrém kiválasztása nem egyszerű feladat, érdemes tehát egy fogorvos véleményét kikérni ebben a kérdésben.

A fogkrémekkel kapcsolatban érdemes tudni, hogy nincs olyan köztük, ami minden problémára egyszerre tud megoldást nyújtani.

Nem létezik olyan fogkrém ami egyszerre jó ínygyulladásra, fogfehérítésre, és még az érzékenységet is csökkenti.

De akkor milyen fogkrémet válasszunk?

Az olcsóbb fogkrémek többsége tartalmaz mikroműanyagokat (SLS), amelyek hosszú távon károsíthatják a szájnyálkahártyát, ami szájszárazsághoz vezethet. Ezeket a fogkrémeket mindenképpen el kell kerülni, hiszen ezek a mikroműanyagok akár károsak is lehetnek az egészségünkre.

Ha nincs semmilyen különös panaszunk, akkor egy SLS-mentes, fluoridot tartalmazó fogkrémet érdemes választani. (Fluoridosat csak abban az esetben, ha nem vagyunk rá érzékenyek.)

És mit tehet az, akinek több problémája is van?

Több különféle fogászati probléma esetén – mivel nincs olyan termék, ami mindenre megoldást kínál – kombinálni kell a fogkrémeket. Ha például ínygyulladásra és fogfehérítésre alkalmas fogkrémre van szükségünk, akkor reggel és este másik típussal mossuk a fogunkat.

fogkrém3. A fogselyemről és a szájvízről

A fogselyem egy igen hasznos kiegészítője lehet a fogápolásnak, persze csak abban az esetben, ha helyesen használjuk.

Fogselyem használata során a legfontosabb, hogy úgy helyezzük be azt a fogak közé, hogy ne sértsük fel vele a fogínyt.

Óvatosan kell becsúsztatni a fogak közötti részekbe, és a fog felületére kissé ráfeszítve felfelé kihúzni a fogak közötti lepedéket és ételdarabokat.

Fogselymet 12 éves kor felett, naponta egyszer érdemes használni, az esti fogmosás előtt.

És mi a helyzet a szájvízzel?

A szájvizekkel kapcsolatban igen széles körben elterjedt, hogy elengedhetetlen a használata fogmosás után is. Ez azonban súlyos tévedés.

A szájvíz használata hosszú távon rendkívül káros, hiszen folyamatosan irritációt okoz a szájnyálkahártya sejtjeiben.

Csak abban az esetben érdemes használni szájvizet, ha kifejezetten valamilyen problémát akarunk kezelni vele. Például a Biosmalto szájvíz használata ajánlott MIH-betegség esetén. Ez egy olyan fogbetegség, amelynél a fogzománc szétmállik, mivel nem tartalmaz elegendő ásványi anyagot.

Gyermekkori fogmosásnál mire kell figyelni?

A gyermekek fogápolása egy rendkívül fontos része a gyereknevelésnek, ugyanis ha a kisgyermekben nem alakul ki a rendszeres fogmosás igénye, az később már nehezen tanítható, így akár az egész életére hatást gyakorolhat.

gyermekkori fogmosásHa a gyermeknél kialakul a rendszeres reggeli és esti fogmosás rutinja, az rendkívül pozitív hatást gyakorol majd a maradandó fogak megjelenése után a fogak egészségi állapotára.

A gyermekek fogmosási szokásainak kialakítása pedig nagyrészt a szülők felelőssége.

A gyermeket hozzá kell szoktatni a rendszeres és alapos fogmosáshoz. A legjobb módszer itt is – ahogy sok más dologgal kapcsolatban – a példamutatás. Akár együtt is moshatja fogát a gyermek a szülőkkel, hiszen a gyerek szinte mindent a szüleitől tanul.

A helyes fogmosás és fogápolás rendkívül fontos, hiszen a fogainkra akár egy életen át is számíthatunk. A megfelelő technika és a jól megválasztott eszközök mellett a prevenció is fontos szerepet játszhat a fogak egészségének megőrzésében.

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN SZAKORVOSA Fogszakorvos vagyok, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2004-ben. Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgámat 2007-ben szereztem. Fogászatokon és klinikákon szerzett tíz éves tapasztalatommal saját rendelőt nyitottam, ahol a precizitás és profizmus mellett törekszünk a fájdalommentes, oldott hangulatú kezelések megvalósítására. Időpontot foglalok

Hasonlóan, más honlappal rendelkező cégekhez, mi is használunk sütiket a weboldalunkon. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás