Blog Fogak

Fájdalom gyötri a bölcsességfogát és nehezére esik az evés is? A bölcsességfok rengeteg embernek okoz komoly problémákat, és emiatt sokan húzatják ki ezeket a fogakat. A bölcsességfog műtétre pedig a páciensnek is fel kell készülnie, és utókezelésekre is szükség lehet.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan is történik a bölcsességfog eltávolítás, és milyen kezelésekre lehet szükség a műtét utáni napokban. Ha bölcsességfog műtét előtt áll, sok hasznos információt megtudhat.

Miért olyan gyakori a bölcsességfog műtét?

A bölcsességfog korábban igen fontos szerepet töltött be az emberi táplálkozásban. Ez az örlőfog szolgált ugyanis a nyers táplálékok, húsok, magvak megőrlésére. Mióta azonban az ember megfőzi az ételeket, egyre kevésbé volt szükség erre a fogra, így ma már sokaknál meg sem jelenik.

Azoknál azonban, ahol kinő, 16 és 24 éves kor között jelenik meg a leggyakrabban. Mivel e a bölcsességfog helyezkedik el a fogsor végén, a tisztítása igen nehéz és körülményes. Ha elegendő hely sincs a bölcsességfog számára, akkor általában a fogorvos a fog eltávolítása mellett dönthet, hiszen egy rosszul kinőtt vagy begyulladt gyökerű bölcsességfog rengeteg problémát tud okozni.

bölcsességfog fájdalomMikor szükséges a bölcsességfog eltávolítása?

A bölcsességfog műtét igen gyakori, hiszen számos különféle probléma kialakulhat ezzel a foggal kapcsolatban, amikor lényegében az egyetlen megoldás a fog eltávolítása.

 • Nincs elég hely a fog számára
  Sokaknál ki sem nő a bölcsességfog, ha azonban mégis kibújik, akkor sok esetben nem fér el az állkapocs végén, így nem tud normálisan beépülni a fogsorba. Ilyenkor sokszor harapásnál fel is sértheti a páciens szájüregét, ami fájdalmas és sok kellemetlenséget okozhat.
 • Folyamatos gyulladás van a fogak körül
  Ugyancsak oka lehet a foghúzásnak, ha a bölcsességfog illetve annak környéke folyamatosan gyulladásban van. Ilyenkor a bölcsességfog műtét megoldást jelenthet, és a fog kihúzása után a legtöbb esetben meg is szűnnek a problémák.
 • Ha a bölcsességfog nem nő ki rendesen vagy egészségtelen szögben nő
  Sokszor előfordul, hogy a bölcsességfog ferdén nő ki, vagy normális szögben, de nem teljesen. Ilyen esetekben is szükséges lehet az eltávolítása, hiszen így a rágásban minimálisan sem vesz részt, vagy ha ferdén nő akkor kényelmetlen érzetet okozhat a páciens szájában.
 • Ha torzítja a fogsort
  Igen gyakran előfordulhat, hogy az éppen kibújó bölcsességfog elnyomja, torzítja a fogsort. Ez rágási problémákat is okozhat, emellett pedig károsíthatja a többi fogat is, így ilyenkor mindenképpen ki kell operálni azt. Fogszabályzások alkalmával is nagyon sok esetben kerül eltávolításra a bölcsességfog.
 • A szomszédos, 7-es fog fejlődését is károsíthatja (,felszívódhat a 7-es fog gyökere)
  A növő bölcsességfog akár károsíthatja a mellette lévő nagyőrlő fejlődését is. Ez azért probléma, mert így a bölcsességfog mellett 7-es fog nem tud rendesen fejlődni, pedig ez a fog rendkívül fontos az emésztési folyamatot illetően. Ilyenkor a hasznos, valóban rágásra használt fogat kell menteni, így a bölcsességfog műtét elengedhetetlen.
 • Ha a fog körül tasak képződik
  A bölcsességfogat és környékét kifejezetten nehéz tisztán tartani, és ilyenkor úgynevezett tasakok alakulhatnak ki az íny ezen részein. Ezek általában lepedékből, baktériumokból, ételmaradékokból alakulnak ki, sokszor a bölcsességfog körül. Könnyen begyulladnak és szuvasodást okozhatnak. A bölcsességfog eltávolítása révén azonban megelőzhető a tasakok kialakulása.

bölcsességfog ferdén nőHogyan zajlik egy bölcsességfog húzás?

A bölcsességfog műtét történhet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. Attól függ, milyen jellegű a kioperálandó fog. Ha a bölcsességfog húzással is eltávolítható, akkor érzéstelenítéssel szokás kivenni a fogat. Előfordulhat azonban – különösen az alsó állkapocs esetén – hogy a fog eltávolítása a csont meglazításával lehetséges. Ennek az az oka, hogy a az alsó állkapocs sokkal keményebb szerkezetű mint a felső, így ebben ,,erősebben is kapaszkodik” a bölcsességfog.

A húzás fájdalommentesen elvégezhető, de mivel sok esetben varratok is behelyezésre kerülnek, így ezek eltávolítása később okozhat kellemetlenségeket. Vannak azonban olyan varratok is, amelyek maguktól felszívódnak, így ebben az esetben ez nem okoz gondot a páciensnek.

A műtét előtt természetesen alapos vizsgálatokra van szükség, panorámaröntgent kell készíteni a fogakról, illetve ha a fogorvos úgy ítéli meg, CT-vizsgálatra is sor kerülhet.

bölcsességfog műtétA bölcsességfogak eltávolítása során a fogorvos arra törekszik, hogy a fogat – más fogakhoz hasonlóan – egyben ki tudja szedni. Ez azonban sokszor nem sikerül, hiszen a bölcsességfog igen erősen be van ágyazva a csontba. Ilyenkor szükség lehet az állkapocs csontjának a megbontására, hogy könnyebben ki lehessen szedni a bölcsességfogat.

De mi történik a műtét után?

Ha a fog már kint van, mire kell felkészülni?

Ahogy korábban említettük, a bölcsességfog műtét lehet akár teljesen fájdalommentes. A műtét után azonban vannak bizonyos tünetek, amelyek elkerülhetetlenek, és közöttük több akár fájdalommal is járhat.

1. Fájdalom

Az egyik leggyakrabban jelentkező tünet természetesen a fájdalom. Mivel az érzéstelenítés hatása elmúlik, a műtét után jelentkezhet akár heves fájdalom is. Kisebb fogak húzásának esetén is szokott sajogni a fog helye, bölcsességfog esetében azonban – például ha csont fúrására is szükség volt – erősebb fájdalom is jelentkezhet. Ez azonban 1-2 napon belül elmúlik.

Érdemes lehet pár napig fájdalomcsillapító gyógyszert szedni, de csak mértékkel, nem szabad túlzásba esni.

2. Ödémák és elszíneződés az arcon

A műtétet követően duzzanatok, úgynevezett ödémák jelenhetnek meg az arcon, jellemzően az állkapocs hátsó, nyaki részénél. A kialakulásának a szájüreget, az ínyt ért trauma az oka, illetve a szövetek közé jutó vér, ez okozza az elszíneződést, hasonlóan amikor egy bérben gazdag bőrfelületet nagyobb ütés vagy nyomás ér. Ezek az ödémák fájdalmasak is lehetnek, de pár nap alatt elmúlnak.

Fontos, hogy bár ezek kezelésére és a fájdalom csillapítására a jegelés jó megoldás lehet, közvetlenül ne helyezzünk jeget az bőrre, hiszen fagyásos sérüléseket okozhat. Ajánlott a jégzselé, jégspray használata, vagy a törölközőbe tekert jéggel is könnyíteni lehet a fájdalmon.

bölcsességfog műtét után3. Vér szivárgása

A szájüreg egy rendkívül vérbő terület az emberi szervezetben. A műtét után az is előfordulhat, hogy vér szivárog a sebből. Ilyenkor ajánlott gézlapot beszerezni, és óvatosan a sebre helyezni, hogy így elállítsuk a vérzést és fel tudjuk itatni a kifolyt vért. A műtét után 1-2 napig normális, ha enyhe vérszivárgást tapasztalunk.

Ha azonban a vérzés nem akar elállni, akkor mindenképpen vissza kell menni a fogorvoshoz, vagy egy szájsebészeti osztályra.

A bölcsességfog műtét utáni szájápolásról

Sokan tapasztalják a korábban említett tüneteket, amelyek rengeteg kellemetlenséget, fájdalmat okozhatnak a pácienseknek. A bölcsességfog műtét után a fog helyének a gyógyulása több hétig is eltarthat, hiszen egy igen nagy trauma a bölcsességfog műtét, így a gyógyulás is hosszabb ideig tarthat mint egy egyszerűbb foghúzás esetén.

Fontos azonban, hogy a műtét utáni időszakban is a megfelelő szájápolási technikát alkalmazzuk, hiszen ezzel lehet segíteni a gyógyulási folyamatot. Igen gyakori kérdés a páciensek részéről, hogy mikor lehet fogat mosni bölcsességfog húzás után. A válasz az, hogy már a műtét napján.

Persze a műtött területet nem szabad hagyományos fogkefével dörzsölni, hiszen ez komoly fájdalommal és komplikációkkal járhat. Ezt a területet a műtét után 2-3 napig érdemes békén hagyni, szájvízzel azonban öblögetni lehet, ez legalább fertőtleníti a sebet is.

A három nap eltelte után, ha nem tapasztalunk vérzést és komoly fájdalmat, egy puha sörtéjű kefével óvatosan lehet próbálkozni a bölcsességfog helyének tisztításával is. Vannak kifejezetten erre tervezett fogkefék is, de egy soft fogkefe is megfelel a célra.

fogmosásA fogsor többi része azonban zavartalanul tisztítható.

A táplálkozásra is figyelni kell műtét után

Gyakori kérdés továbbá, hogy milyen ételeket érdemes kerülni a bölcsességfog húzás után. A legfontosabb dolog ezzel kapcsolatban, hogy az olyan ételeket kell kerülni, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak baktériumokat. Ilyenek jellemzően a tejtermékek, melyek fogyasztása tilos a műtét utáni napokban.

Az alkoholfogyasztás sem ajánlott, hiszen az alkohol hígítja a vért, így könnyebben alakulhat ki vérszivárgás, ami lassítja a gyógyulás folyamatát.

A dohányzás szintén tilos a műtétet követően, hiszen a dohányfüst számtalan, a sebre veszélyes anyagot és vegyületet tartalmaz.

A bölcsességfog húzás utáni 4-5  nap tekinthető a legfontosabbnak, hiszen a gyógyulás java ezekben a napokban zajlik. Érdemes a cikkben leírt szabályokat komolyan venni és betartani, mert ennél semmi nem segíti jobban a gyógyulást.

dohányzás és alkoholA nem egészséges bölcsességfog eltávolítása rendkívül fontos

A cikkben bemutattuk, milyen esetekben kerülhet sor a bölcsességfogak eltávolítására. Ha ön úgy érzi, ezek valamelyike – vagy akár több is – elmondható az ön bölcsességfogairól, akkor érdemes felkeresnie egy fogorvost.

Ha pedig a fogorvos szerint érdemes azt eltávolítani, akkor mindenképpen hallgasson rá, mert a nem kioperált bölcsességfog rengeteg még komolyabb problémát tud okozni, és akár a többi fog egészségét is veszélyeztetheti.

A szájsebészeti beavatkozás, amivel a bölcsességfogak eltávolítása jár, teljesen fájdalommentesen is elvégezhető, és az utólag jelentkező kellemetlen tünetek átvészelése után sokkal egészségesebb lesz a páciens fogsora.

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN SZAKORVOSA Fogszakorvos vagyok, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2004-ben. Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgámat 2007-ben szereztem. Fogászatokon és klinikákon szerzett tíz éves tapasztalatommal saját rendelőt nyitottam, ahol a precizitás és profizmus mellett törekszünk a fájdalommentes, oldott hangulatú kezelések megvalósítására. Időpontot foglalok

Hasonlóan, más honlappal rendelkező cégekhez, mi is használunk sütiket a weboldalunkon. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás