Blog Fogászat

Ebben a cikkben minden hasznos tudnivalót összegyűjtöttünk, amit érdemes tudni a cukorbetegség és a fogászati problémák kapcsolatáról.

A magas vércukorszint valóban növeli a fogászati problémák kialakulását? A rossz fogak pedig növelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ, illetve utánajárunk annak, hogyan lehet elkerülni a szájüregi betegségek és a cukorbetegség kialakulását.

A cukorbetegség kialakulásáról

A cukorbetegség – vagy diabétesz –a szervezetben lévő glükóz (szőlőcukor) feldolozási zavara. A glükóz egyrészt táplálkozás során jut a szervezetbe, másrészt a máj termeli, így tartva a normális vércukorszintet.

A cukorbetegek esetében azonban ez nem működik megfelelően. A sejtek a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon segítégével veszik fel a glükózt a vérből. Ha nincs megfelelő mennyiségű inzulin, akkor megnövekedik a vércukorszint.

A diabétesz kialakulásának oka tehát ez az anyagcsere probléma.

És milyen típusai vannak a cukorbetegségnek?

A cukorbetegség típusai

A cukorbetegségnek több különböző típusa van, melyek jól elkülöníthetőek egymástól. Kialakulásukban is különbségek tapasztalhatóak, így röviden bemutatjuk őket.

Az 1-es típusú diabétesz

Az 1-es típusú diabétesz legtöbbször a gyermekkorban jelentkezik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a betegéség kinőhető. A cukorbetegség nem gyógyítható, azonban megfelelő táplálkozással és életmóddal jól kezelhető.

Az 1-es típusú cukorbetegség legfontosabb jellemzője, hogy a beteg egész életében inzulinpótlásra szorul. Ennél a típusnál ugyanis a hasnyálmirigy inzulintermelése nem megfelelő.

A vércukorszint leesésekor azonnal cukrot kell bevinnie a betegnek, ha azonban túl magas a vér cukorszintre, akkor külsőleg kell inzulint bejuttatnia.

A 2-es típusú diabétesz

A 2-es típusú cukorbetegség esetén csökken az inzulin hatása a vérben, így a sejtek nem jutnak megfelelő mennyiségű glükózhoz. A szervezet kezdetben úgy reagál erre, hogy a hasnyálmirigy túltermeli az inzulint, ez azonban annak kimerüléséhez vezet.

Ez a típus általában idősebb korban jelentkezik, és nehezebben diagnosztizálható, hiszen kezdetben a beteg nem produkál tüneteket.

A betegség felismerése ugyanis csak jóval annak kialakulása után történik, és sokszor már csak az igen súlyos szövődményekre figyel fel a beteg.

A 3-as típusú diabétesz

A 3-as típusú cukorbetegség jóval ritkábban előforduló megtegedés.

Számos különböző típusa van, de a leggyakoribb a pancreatogén diabétesz. Ennek a típusnak a sajátossága, hogy a hasnyálmirigy a károsodás miatt nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni.

És milyen károsodás érheti ezt a hasnyálmirigyet?

Szóba jöhet a hasnyálmirigygyulladás, de az is igen gyakori, hogy ez a szerv eltávolításra kerül, így megszűnik a szervezet inzulintermelése.

A 4-es típusú diabétesz

A 4-es típust terhességi diabétesznek is szokás nevezni, hiszen várandós, korábban nem cukorbeteg nőknél szokott jelentkezni. Ennek a betegségnek az okai leggyakrabban a terhesség alatti hormonális változások.

A terhességi diabétesz diétával igen jól kezelhető, és általában a gyermek megszületéséig tart.

És hogyan hat a cukorbetegség a fogak egészségére?

Vércukorszint mérése

A cukorbetegek fogai könnyebben romlanak?

A nem megfelelően kezelt cukorbetegség számos egészségügyi probléma kialakulásáért lehet felelős. Nem kivétel ez alól a szájüregben kialakuló megbetegedések sem.

A cukorbetegeknél sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a szájüregben található káros baktériumok elszaporodnak.

És hogy ez miért van?

Az egyik oka ennek az, hogy a cukorbetegek nyálmirigyei kevesebb nyálat termelnek, mint egy egészséges ember esetében. Emiatt könnyebben alakul ki szájszárazság, ami szintén segíti a baktáriumok szaporodását.

Emellett pedig a cukorbetegek nyálának – akárcsak a vérüknek – magasabb a cukortartalma.

A nyál normális esetben fontos fertőtlenítő feladatokat lát el. A diabéteszesek esetében azonban sokszor hozzájárul a fogászati problémák kialakulásához.

Milyen problémák alakulhatnak ki?

Cukorbetegség esetén milyen szájüregi problémák alakulhatnak ki?

1. Fogszuvasodás

A fogszuvasodás a kemény fogállomány végleges roncsolódása, mely a fogak szájüreggel érintkező felületén jelentkezik, és a felszínről indul. Kialakulásának okai sokrétűek, de a baktériumok kulcsszerepet játszanak benne.

A fog felszínén összegyűlő és a fogakra erősen tapadó baktériumokból jönnek létre az úgynevezett plakkok. Ezeket mechanikus tisztítással, tehát alapos fogmosással lehet eltávolítani.

És hogy miért fontos ezek eltávolítása a fogakról?

Ha a plakkok és a fogzománc közötti részen a biokémiai folyamatok miatt a pH érték a kritikus szint alá csökken (pH 5,2-5,7), akkor a zománcból ásványi anyagok oldódnak ki. Ez maga a szuvasodás.

A cukorbetegek esetében a magas vércukorszint miatt több a baktérium, így könnyebben alakulnak ki ilyen plakkok, növelve ezzel a fogszuvasodás esélyét.

A cukorbetegség okozhat fogszuvasodást

Mit lehet tenni a fog szuvasodása ellen?

A fogszuvasodás kialakulása ellen – ahogy a legtöbb fogászati probléma esetén – a rendszeres fogmosás elengedhetetlen.

Emellett a fluoridtartalmú fogkrémek használata is javasolt. Ezek a fogkrémek csökkentik a lepedék lerakódásának a mértékét, így csökkentve a szuvasodás kialakulásának esélyét.

Ha azonban a szuvasodás roncsolja a fogat, az hosszútávon a fogak mélyebb rétegeiben is problémákat okozhat. A fogszuvasodás kezelése a fogtömés, amikor a szuvasodás során keletkező elhalt részt töméssel pótolja a fogorvos.

Milyen egyéb problémák alakulhatnak ki a fogak körül?

2. Fogínygyulladás

A diabéteszes betegek esetén a fogínygyulladás is könnyebben kialakulhat.

A lerakódó lepedék miatt a fogakon fogkő is létrejön. Az ebben található baktériumoknak az anyagcseretermékei pedig folyamatosan gyulladásban tarthatják az ínyt és a fogakat tartó csontokat is.

Cukorbetegség esetén az íny sokkal könnyebben begyullad. A diabétesz ugyanis roncsolja a fehérvérsejteket, amik az emberi szervezet legfőbb védelmi rendszerének, az immunrendszernek az alapjai.

A nem megfelelően működő immunrendszer következménye pedig az, hogy könnyebben alakulnak ki a baktérium által létrehozott megbetegedések.

Fogínygyulladást is okozhat a cukorbetegség

A fogínygyulladás tünetei:

  • fogíny vérzése
  • az íny beduzzad
  • vöröses színárnyalat
  • kellemetlen szájszag

Hogyan lehet megelőzni a fogínygyulladást?

A fogínygyulladás megelőzhető a fogkő rendszeres eltávolításával. Így csökkenthető a gyulladás gyakorisága is.

Emellett természetesen fontos a rendszeres fogmosás, illetve a fogselyem használata is ajánlott, amivel a fogak közötti részek tarthatóak tisztán.

3. Szájpenész és gombás fertőzések

A szájpenész kialakulásáért a candida nevű gomba felelős. Cukorbetegeknél nagyobb eséllyel alakulhat ki ez a betegség.

És hogy miért?

A cukorbetegség kezelésére sokszor írnak fel antibiotikumos gyógyszereket a kezelőorvosok. Ezek a gyógyszerek pedig – mivel a baktériumok elpusztítása a feladatuk – a szájban lévő hasznos baktériumokat is elpusztítják.

Szájpenész tünetei:

  • fehér kitüremkedések a szájüregben
  • száj és torok kivörösödése
  • kellemetlen íz a szájban
  • szájszárazság

Mit tehetünk szájpenész ellen?

A szájpenészt különféle gombaölő gyógyszerek segítségével lehet kezelni.

A megelőzés érdekében fontos a szájhigiénia javítása és a rendszeres fogorvosi vizsgálat, hiszen így a fogászati problémák jelentős része kiszűrhető.

4. Rossz lehelet és száraz száj

A rossz lehelet kialakulását számos különböző dolog okozhatja, úgymint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, fogászati problémák, gyomorbántalmak és rossz táplálkozási szokások is.

A cukorbetegeknél azonban szerencsére egyértelműen megállapítható, hogy a rossz lehelet a szájszárazság miatt alakul ki.

A nem megfelelően kezeld diabétesz esetén a beteg nyáltermelése csökken, így könnyen kiszárad a száj. Ennek következtében pedig megnő az olyan fertőzések kialakulásának esélye, mint a szájpenész és az afta. A cukorbetegeknél pedig ezek még súlyosabb körülményekkel járnak, hiszen ennek a betegségnek az egyik következménye a sebek a normálisnál jóval lassabb gyógyulása.

Emellett a nyál a fogak tisztításában is fontos szerepet játszik. A kevesebb nyál miatt könnyebben rakódnak le a baktériumok a fogakra. Ez pedig növeli a fogszuvasodás és fogínygyulladás kialakulásának esélyét.

Mit lehet tenni szájszárazság esetén?

A különféle szájöblítő készítmények megoldást jelenthetnek a szárazság kialakulásához. Emellett a dohányzás elhagyása is segíthet, hiszen a dohányzás köztudottan kiszárítja a szájüreget.

Ezek voltak tehát a cukorbetegség következtében kialakuló szájüregi problémák.

Afta is könnyebben alakul ki cukorbetegeknél

Fordítva is működik? Fogászati problémák miatt kialakulhat diabétesz?

A fogínygyulladásról már korábban részletesebben beszéltünk. Említettük, hogy a cukorbetegeknél könnyebben alakul ki ez a probléma.

És a fogínygyulladás következtében is kialakulhat diabétesz?

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában a fogínygyulladás is szerepet játszhat. Ennek a típusnak a kialakulásában szerepet játszanak továbbá a nem megfelelő táplálkozási szokások, illetve a hasnyálmirigy által termelt inzulinra való rezisztancia.

És mit lehet tenni ennek elkerülése érdekében?

Fogápolási tanácsok diabéteszesek számára

A cukorbetegségben szenvedők számára a megfelelő szájhigiénia rendkívül fontos. Az alábbiakban nézzük meg a legfontosabb tennivalókat, amikre oda kell figyelni ennek elérése érdekében.

1. A megfelelő táplálkozás mindennek az alapja

A cukorbetegek a legtöbb esetben speciális diéta tartására kényszerülnek. Esetükben a bevitt cukor mennyisége kritikus, hiszen a magas vércukorszint pillanatok alatt kialakulhat, ami kómához vezethet.

De nem csak a vércukorszint miatt kell odafigyelni a táplálkozásra!

Az emésztés már a szájüregben megindul. A cukorbetegeknek pedig kerülni kell a magas cukortartalmú ételeket és italokat, hiszen ezek táplálják a száüregben lévő baktériumokat.

A rendszeres vízfogyasztás is segít a megfelelő szájhigiénia fenntartásában, hiszen helyreállítja a felborult pH értéket.

Fontos az egészséges táplálkozás

2. Fontos a rendszeres fogmosás

A napi kétszeri fogmosás mindenki számára nagyon fontos. A cukorbetegeknél azonban kiemelt fontosságú, hiszen mint említettük, náluk a nyál magasabb cukortartalma miatt gyorsabban szaporodnak a baktériumok.

Akár minden étkezés után érdemes lehet fogat mosni, így minimalizálva a lepedékképződést.

Itt fontos megemlíteni, hogy a fogak közötti részeket is rendszeresen kell tisztítani. Erre a fogselyem a legalkalmasabb.

A fogkefe esetén vigyázni kell azonban, hogy puhább sörtéjűt használjanak a betegek, így csökkentve az íny felsértésének kockázatát. Hasonló okokból a szájzuhany használata szintén kerülendő.

3. A fogászati kontrollt se hanyagoljuk

A rendszeres fogászati szűrővizsgálat is elengedhetetlen. Cukorbeteg embereknél érdemes évente legalább kétszer ellátogatni a fogorvoshoz. Akut probléma esetén ez persze több is lehet.

A fogorvos óriási szerepet játszat a még nem kezelt cukorbetegség felismerésében is. Ráadásul Magyarországon egyre több a cukorbeteg, így a fogorvosok egyre több ilye nbetegség diagnosztizálásában játszhatnak szerepet.

Ha új fogorvossal találkozik a beteg, minden esetben tájékoztassa az orvost a cukorbetegségről. Érdemes lehet megadni a diabéteszt kezelő orvos elérhetőségét is, hogy konzultálni tudjanak egymással.

Ha szeretné elkerülni a komolyabb fogászati problémák – és így akár a cukorbetegség – kialakulását, érdemes a szájhigiénia és a prevenció terén is alaposan tájékozódni.

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN SZAKORVOSA Fogszakorvos vagyok, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2004-ben. Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgámat 2007-ben szereztem. Fogászatokon és klinikákon szerzett tíz éves tapasztalatommal saját rendelőt nyitottam, ahol a precizitás és profizmus mellett törekszünk a fájdalommentes, oldott hangulatú kezelések megvalósítására. Időpontot foglalok

Hasonlóan, más honlappal rendelkező cégekhez, mi is használunk sütiket a weboldalunkon. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás