Fogak

Egészséges, természetes és hófehér fogak: ki ne vágyna rájuk? A szép mosoly eléréséhez azonban tenni kell. A fogfehérítés házilag is lehetséges, a kérdés csak az, melyik megoldás válik be? Ássunk kicsit a mélyére, és nézzük meg, hogy az eper vagy a banánhéj valóban segíthet-e.

Fontos, hogy a fehér fogsor nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem egészségügyileg is.

A fogak színe örökletes: az árnyalatot a fogzománcban illetve az alatta lévő foganyagban megtalálható pigmentszemcsék határozzák meg. Tehát a vakítóan fehér és a sárgás fogszín is a genetikának köszönhető. Az, hogy mi fehéríti a fogakat, mindig nehéz kérdés, különösen ha a házi praktikákról van szó.

Érthető, hogy sokakat frusztrál, ha nem megfelelő színű a fogsoruk: a jó hír az, hogy ez ellen nem csak a fogorvosi székben, hanem otthon is tehetünk!

Számos házi trükk kering az interneten, amellyel fehérré varázsolhatók a fogak: vajon tényleg van alapjuk? 

Mitől színeződhet el a fogunk?

Ahhoz, hogy lássuk, mit is tehetünk a szép mosoly érdekében, ismernünk kell az okokat is. Hiszen azon túl, hogy egy elszíneződött fogsor nem a legszebb látvány, egészségügyi következményei is lehetnek. Esetenként kellemetlen szájszag is társulhat az elszíneződés mellé.

A fogelszíneződés külső vagy belső okokra is visszavezethető.

Ezek az okok lehetnek fogelőtörés előtti elszíneződések, tehát még fiatal korban is kialakulhat a probléma. A túlzott fluoridbevitel, a tetraciklin nevű antibiotikum, vagy a fogzománc rossz képződése is okozhat elszíneződött fogakat.

A fogelőtörés utáni elszíneződés lehet fogbélelhalás miatt, vagy fogat ért baleset miatt is: ha sérülnek a fogakat ellátó véredények, az így kialakult melléktermékek okozhatnak elszíneződést.

Gyakoribbak azonban a külső okok, lássuk, mik lehetnek a külső fogelszíneződés okai:

 • táplálkozás: egyes ételek és italok is erősen színező hatásúak. A kávé, a cékla, a vörösbor vagy a tea is elszínezheti a fogsort.
 • életmód: a kávét már említettük, de mi a helyzet a dohányzással? Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk: az állandó cigizés is elszínezi a fogakat.
 • genetika: fentebb már írtuk a genetikai tényezőt: ez ellen nehezebb tenni, azonban nem lehetetlen.
 • fogkő: a fogakra rakodó lepedék nemcsak elszínezheti a fogakat, hanem fogkőhöz is vezethet. A nem megfelelő szájhigiéné tehát komoly következményekkel járhat.

A különféle színezőanyagokon túl tehát az életmódunk is befolyásoló tényező: ebben az esetben pedig nem is az elszíneződés, hanem az egészségügyi probléma lehet fajsúlyosabb. 

Már azzal is sokat tehetünk, ha kicsit csökkentjük vagy átgondoljuk a szokásainkat. A fogfehérítési szokások bevezetése is jó módszer lehet, ehhez azonban ismernünk kell, mik azok a módszerek, melyek természetes fehérséget adnak a fogunknak.

Milyen megoldások vannak a fogfehérítésre?

Ha eldöntöttük, már pedig hófehér fogakra vágyunk, több lehetőségünk is van. A fogfehérítést elvégezhetjük házilag és fogorvosnál is. Hatékonyságuk ugyan nem azonos, de mindkét módszer megfelelő lehet. Természetesen több szempont is segítheti a döntést:

 • idő: nem azonos időt és energiát igényel az otthoni és az orvosi fogfehérítés,
 • hatékonyság: habár mindkét módszer hatékony, az orvosi és az otthoni fogfehérítés tartóssága között lehet különbség.
 • ár: más lehet a két megoldás ára, ezzel mindenképp érdemes számolni.

1. Rendelői fogfehérítés

A rendelőben végzett fogfehérítés jóval gyorsabb és egyszerűbb a házi megoldásnál. Ha az elszíneződés mértéke nagyobb, érdemes erre a megoldásra gondolni. 

Habár drágább, mint az otthoni változat, jóval hatékonyabb is. A modern technológiának köszönhetően már a fogérzékenységtől sem kell tartani: a rendelőben használt ZOOM AP!-nál nagy eséllyel egyáltalán nem is lehet probléma. Sőt, a beavatkozás követően a fogzománc visszanyeri eredeti állapotát és a fogak sokkal könnyebben tisztíthatóak.

Lássuk, mik az előnyei:

 • az egész folyamat 1-2 óra alatt végbemegy, míg a fogfehérítés otthon általában legalább 9-10 napig tart,
 • a kezelés biztonságos, ráadásul folyamatos kontroll alatt zajlik,
 • látványos eredmény, akár 10 árnyalattal fehérebb fogak,
 • évekig tartó hatás.

Hogyan zajlik a fogfehérítés a rendelőben?

A fogfehérítési folyamat egyszerűnek tűnhet, mégis előkészülést igényel. A rendelőben pontos menete van annak, hogyan megy végbe a beavatkozás:

 1. Előkészítik a fogakat: fogkőeltávolítás és a rossz fogak, rosszul záró tömítések feltárása.
 2. Ínyvédő anyag használata: segítségével nem sérülnek a lágyszövetek.
 3. Fogfehérítés: felkerül a fogfehérítő anyag, melyet egy UV-fényforrással aktiválnak. 

2. Fogfehérítés otthon 

A házi fogfehérítésről rengeteg tévhit kering. Az interneten olvasott praktikák nagy része azonban nem túl hatásos. Szerencsére akadnak olyan megoldások, melyekkel valódi eredményt érhetünk el.

Így, mivel a fogfehérítés házilag is megoldható, természetesen előnyökkel is jár:

 • már napi 1 óra is elegendő ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást,
 • a fogfehérítés mértékét mi magunk is befolyásolhatjuk,
 • kényelmes és praktikus megoldás.

Tehát a megfelelő tudás birtokában bátran válasszuk ezt a lehetőséget. 

Hatékony az otthoni fogfehérítés?

Jogosan merül fel a kérdés: mégis melyik megoldás lehet a befutó és hogyan is működik mindez? A fogfehérítő sín is fogorvos segítségével varázsolja fehérre a fogakat. Ennek menete a következő:

 1. Az Opalescence Go fogfehérítő csomagot a fogorvos ajánlja.
 2. Ennek alapján könnyen és egyszerűen használhatjuk otthon is a fogfehérítő csomagot.
 3. A csomag 10 db előreimpregnált univerzális sínt tartalamaz, melynek használatával nem kell tartanunk attól, hogy túl sok, vagy túl kevés fehérítő zselét teszünk a sínbe.
 4. Könnyen fogínyre illeszthető, kényelmes viselet.
 5. Napi 1 óra használat is elegendő.
 6. A sínt 10-15 napig használjuk.

A leggyakoribb fogfehérítő tévhitek

A házi praktikákkal általában az a gond, hogy komoly eredményt várunk tőlük, aztán pedig csalódunk. Az alábbi tévhitek a leggyakoribbak: 

 1. eper: a magas savtartalom hosszútávon inkább árt, mint használ. Ezentúl csak a felszíni lerakódásokat szünteti meg, a mélyebb rétegekbe már nem hatol be.
 2. szódabikarbóna: a benne lévő dörzsanyagra hagyatkozva letisztítja a fogak külső rétegét. Valójában nem rossz megoldás, azonban az ínyünknek nem tesz jót, ugyanis felmaródást okozhat, hosszútávon pedig roncsolhatja a fogakat és érzékennyé teheti azokat.
 3. banánhéj: a különféle gyümölcshéjak sem ígérhetnek tartós hatást, arról nem is beszélve, hogy egyes héjak savas közege szintén nem tesz jót a fogzománcnak.
 4. citrom: általában sóval együtt javasolják, valójában viszont nem a legjobb megoldás. A savas közeg ugyanis roncsolhatja a fogzománcot és a fogak romlásához vezethet. Mivel a külső dentinréteget sérti, nemcsak egészségügyileg, hanem esztétikailag sem a legjobb módszer, ugyanis segíti az elszínező anyagok behatolását.
 5. kurkuma: kókuszolajjal keverve ajánlják, azt azonban tartsuk szem előtt, hogy ha egy fehér pólón foltot hagy a sárgás anyag, vajon mit tesz a fogainkkal? 
 6. hidrogén-peroxid: induljunk ki abból, hogy a peroxidmentesség ma már inkább hívószó: miért akarnánk ezzel végezni a fogfehérítést? Mivel a fogfehérítő krémekre vonatkozó szabály alapján 6%-ban maximalizálják az anyag jelenlétét, az otthoni kikeverés nem garantálhatja ezt a mennyiséget.

Mint látható, ezek a módszerek általában a gyümölcsökben lévő citromsavra, vagy a szódabikarbónában lévő dörzsanyagra alapoznak. Ha túlzásba visszük, a savas közeg károsíthatja a fogzománcot. Ezért mielőtt bármibe belevágnák, különösen ha gyakran tennénk, kérdezzük meg a fogorvosunkat arról, mennyire van értelme az adott praktikának, illetve hogyan hat mindez a fogainkra.

Mi a teendő fogfehérítés után?

Akár az orvosi, akár az otthoni fogfehérítés is lesz a befutó, mindenképp lesz néhány teendőnk utána. Az alábbiakra figyeljünk mindenképp:

 • minden erősen elszíneződést okozó ételt kerülni kell a beavatkozást követő 3 napban (vörösbor, kávé, cékla, tea, bogyósok, pirospaprikás ételek, zöldség- és gyümölcslevek),
 • ne dohányozzunk,
 • kerüljük a szénsavas italokat,
 • étkezések után iktassunk be vizes öblögetéseket.

A színező anyagok ugyanis tönkretehetik az eredményt, vagy ezáltal nem lesz olyan tartós a fogfehérítés, mint várnánk. Néhány szokást rövid időre tehát mindenképp érdemes kerülni ahhoz, hogy a fogfehérítési módszerek hatásosak legyenek.

Asztalon egy pohár víz, mellette tányér, a háttér elmosódott.

Mikor ne végezzünk fogfehérítést?

Vannak olyan esetek is, amikor nem szabad nekiállni a fogfehérítésnek:

 • a korábban említett fogkő, szuvas, gyulladt, beteg fogak esetén először a problémát orvosoljuk,
 •  ha ínygyulladás vagy egyéb, a szájüreget és/vagy a fogakat érintő megbetegedésünk van, szintén kerülendő a fogfehérítés,
 • ha a tömítések nem pontosan záródnak,
 • terhesség, szoptatás alatt szintén kerülendő a beavatkozás,
 • ha a fogakon fejlődési rendellenességgel, vagy zomáchibákkal találkozunk, ne fehérítsünk.

Az, hogy mi fehéríti a fogakat tehát nem mindig egyértelmű. Az igazán tartós eredmény a legtöbb esetben a fogorvosi székben születik. Ennek nem csak a szép, fehér fogsor lesz a vége, hanem a szájhigiéné és a fogak egészségének rendszeres karbantartása is.

Ha ehhez felkészült és hosszan tartó megoldásra van szükség, az Illés Dental segít, hogy a fogfehérítés tartós és tökéletes legyen!

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN SZAKORVOSA Fogszakorvos vagyok, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2004-ben. Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgámat 2007-ben szereztem. Fogászatokon és klinikákon szerzett tíz éves tapasztalatommal saját rendelőt nyitottam, ahol a precizitás és profizmus mellett törekszünk a fájdalommentes, oldott hangulatú kezelések megvalósítására. Időpontot foglalok

Hasonlóan, más honlappal rendelkező cégekhez, mi is használunk sütiket a weboldalunkon. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás