Blog Fogak

A foghúzás kellemetlen beavatkozás, melyet követően számos teendőnk van: a kihúzott fog helyének ápolása, a fájdalom kezelése rajtunk is múlik. Vegyük végig, mi a teendő a foghúzás utáni időszakban, és milyen mértékű fájdalom lehet még természetes.

A foghúzás gyakori, ám megfelelő kezekben – és a fogorvos tanácsait betartva – szinte teljes mértékben fájdalommentes fogászati beavatkozás. Ebben a cikkben összefoglaljuk a megfelelő gyógyulás érdekében fontos dolgokat. Ezeket jó tudni, mielőtt a fogorvosi székbe ülünk.

 • Mi a teendő foghúzás után 24 óráig, és mire figyeljünk ezt követően? 
 • Mi számít természetesnek, és egyáltalán meddig érezzük a fájdalmat a foghúzást követően?
 • Fontos kérdés az ételek és italok sorsa: mit lehet enni, inni, és mit nem? 
 • Mikor nem természetes a fájdalom és milyen gyakori szövődményei lehetnek a beavatkozásnak?
 • Végül pedig adunk néhány jó tanácsot arra, hogy felkészülhess és ne érjen meglepetés.

Ezek a legfontosabb teendők foghúzás után

A foghúzás általában nem tartozik a legkellemesebb kezelések közé, ám szerepe vitathatatlan: a legtöbb esetben nem csak megelőzhetünk vele komolyabb problémákat, hanem egy beteg, egészségtelen fogtól is megszabadulhatunk.

Azonban ki kell emelnünk, milyen fontos, hogy lássuk, mi minden vár ránk a foghúzás utáni 1-2 napban. Az étkezés, a helyes ápolás, a seb tisztán tartása mind mind olyan feladat, amelyre oda kell figyelnünk a kezelés után.

A foghúzás napján

A beavatkozás napján érdemes felkészülni arra, mi minden vár majd ránk. Ugyanis a foghúzást követően még számos feladatunk van, amelyet érdemes szem előtt tartani. Ahhoz, hogy a fog helye egészségesen, gyulladás nélkül gyógyulhasson, ismernünk kell, mi is történik a szájban, és hogyan járulhatunk hozzá a megfelelő hegesedéshez.

 1. Vérzés, véralvadék és vérdugó: a foghúzást követően fontos, hogy a fog helyén a vér megalvadjon, és egy kocsonya-szerű véralvadék jöjjön létre. Ez a vérdugó, melynek szerepe jelentős. Kialakulása előfordulhat azonnal vagy pár órával a foghúzás után. A vérzés rendszerint enyhe mértékű, még ha erősnek is érezzük. Ha erős vérzést tapasztalunk, mindenképp jelezzük a fogorvosnak! Nem szabad öblögetni, szívogatni a sebet, hagyni kell, hogy a vérdugó kialakuljon, és a sebgyógyulás a megfelelő ütemben mehessen. Az erős fújás és a forró, csípős, fűszeres ételek és italok, levesek kerülése nagyon fontos! (Egy hétig mindenképpen.)
 2. Étkezés: az étkezésről később bővebben is írunk, de nagyon fontos, hogy betartsuk a szabályokat. Tévhit, hogy az első 24 órában csak folyékony állagú ételeket szabad enni. Hiszen a másik oldalon ugyanúgy rághatunk darabos ételt, mint előtte. Pár napig azonban érdemes kerülni a kemény, apró szemű ételeket, valamint az alkoholt, a tejtermékeket, a kávét, a teát, a fűszeres ételek fogyasztását.
 3. Fájdalomcsillapítás: a fájdalomcsillapító használata megengedett, de tartsuk be az orvos utasításait! Ne lépjük túl a felírt mennyiséget, ha nagyon erős a fájdalom, keressük fel a fogorvost!
 4. Duzzanat: nem gyakori jelenség, de ha mégis megduzzad a fog helye, jégzselével vagy hideg kendővel lehet lelohasztani. 
 5. Fogmosás: hiába a foghúzás, a fogmosást nem szabad elhanyagolni! Ha nem mossuk a fogakat, a rajtuk folyamatosan keletkező lepedékben elszaporodó baktériumok árthatnak a friss sebnek. A fogmosás tehát fontos, arra azonban figyelni kell, hogy a fog helyét elkerüljük. Pár nap elteltével azonban nagyon óvatosan, lehetőleg új és puha sörtéjű fogkefével óvatosan áttörölhetjük. 
 6. Öblögetés: foghúzás után 1 hétig erős, alkoholos öblögetőket ne használjunk. Sőt, a patikában kaphatók külön erre a célra kifejlesztett öblögetőket sem. Érdemes a fogorvosnál rákérdezni, mit ajánl.

Foghúzás után 1 nappal

Ha letelt a 24 óra, a teendők még nem fogynak el! A legtöbb óvatosság ugyan megszűnik, de az alábbiakra fontos odafigyelni:

 1. Duzzanat: a bölcsességfog esetében akár akár egy hétig is fennállhat a foghúzást követő duzzanat, de a többi fog esetében is előfordulhat ez a jelenség. Nem kell megijedni, ha 24 óra után is jelen van.
 2. Fájdalom: a foghúzás utáni fájdalom teljesen normális lehet, de ha a beavatkozás után 1 héttel még mindig fáj a helye, érdemes felkeresni a fogorvost!
Tévhit, hogy az öblögetés jót tenne a gyógyulásnak. Sőt, semmilyen szájöblögetés nem javasolt. Hiszen kiöblítheti a képződött véralvadékot/vérdugót, így lassítva a gyógyulás folyamatát.

Fájdalom foghúzás után: mi számít természetesnek?

A leggyakrabban felmerülő kérdés, teljesen érthető módon, hogy mennyire fáj. A gyógyulás teljesen egyénfüggő, de általánosságban azt mondhatjuk, az első 7 nap a leglényegesebb.

2 hét múlva már a legtöbben nem is emlékeznek a fájdalomra, azonban van, akinél a gyógyulás akár egy hónap is lehet.

A fájdalom mértéke általában enyhe, de ha gyulladt a fog, akár hetekig is érezhetjük. Ha túlságosan fáj, mindenképpen fel kell keresni a fogorvost!

A foghúzás valójában nem fájdalmas, hiszen érzéstelenítésben történik. Azonban ha elmúlik az érzéstelenítő hatása, kisebb nagyobb fájdalom esetenként tapasztalható. Ezt azonban 1-2 szem fájdalomcsillapító általában megszünteti.

De akkor miért is fáj a fog helye? Az akut gyulladásos folyamat tehet róla, hiszen minél tovább várunk a foghúzással, annál inkább beteg lesz a fog, és egy aktív gyulladás esetén a környezetében erősebb a fájdalomérzékelés, ezért több érzéstelenítőre lehet szükség. 

Amennyiben van rá lehetőség, előbb a gyulladás lehúzása, kezelése történik, majd csak ezután távolítják el a fogat, így jobban elkerülhető a kezelés közbeni fájdalom.

Meddig tart a foghúzás utáni fájdalom?

Az időintervallum is fontos, hiszen így tudjuk megállapítani, hogy normális-e a fájdalom.

A foghúzás utáni fájdalom akár egy hétig is eltarthat, de ha hetekig érezzük, az már problémát jelenthet. Az erős fájdalmak akkor a leggyakrabbak, ha túlzottan gyulladt volt a fog.

Ilyenkor a fogorvos gyógyszert alkalmaz a seben. A bevatakozás után varratszedésre általában a beavatkozást követő 7-10 napon kerül sor, amennyiben nem felszívódó varratot alkalmaztak.

Fekete-fehér képen egy nő a kihúzott fogát tartja a jobb kezében. Bal kezében a foghúzás utáni fájdalom miatt fogja az arcát.

Foghúzás utáni étkezés: mire figyeljek?

Az egyik legfontosabb kérdés, hiszen enni és inni is kell, egyik sem kikerülhető! Azonban egy kritikus ponthoz érkeztünk, hiszen az első napokban különösen oda kell figyelni, mit is eszünk a gyulladás kialakulása miatt.

A fogászati beavatkozás után akkor érjük el a leggyorsabb gyógyulást, ha pár napig betartjuk a legfontosabb szabályokat.

Mit ne egyek foghúzás után?

Lássuk, mik azok az ételek, amiket pár napig nem szabad enni:

 • Tej és tejtermékek: sajt, tejföl, joghurt, vaj és túró, mind mind tiltólistásak, hiszen a bennük lévő baktériumok fokozhatják a gyulladást. 
 • Tojás: ugyanazon okból a tojás is kerülendő. 
 • Alkohol: ilyenkor a fogorvos általában nem ajánlja az alkoholfogyasztást, mivel értágító hatású. Ugyanez igaz a kávéra is.
 • Nyers hús: szintén fertőzésveszély állhat fenn.
 • Magvak: gátolhatják a véralvadást, mivel beleragadhatnak a sebbe és felsérthetik azt.
 • Sebbe ragadó ételek: a borsó, a ribizli, a pattogatott kukorica, málna vagy bármilyen sebbe ragadó élelmiszer kerülendő, szintén a fenti okok miatt.
 • Pépes ételek: a pürésített ételek hátráltathatják a fogíny gyógyulását, és beletapadhatnak a sebbe.
A képen fűszeres és csípős ételek láthatók, áthúzva egy piros X-szel. Utalva arra, hogy ezeken nem szabad enni foghúzás után.

Mit ehetek foghúzás után?

Aggodalomra semmi ok, azért akad, amit ilyenkor is ehetünk, ezek az alábbiak:

 • Növényi tejből készült élelmiszerek
 • Péksütemények
 • Piskóta
 • Tésztaételek (a tejszínes szószokat kerülni kell!)
 • Alaposan átsütött húsok, kis falatokban
 • Grillezett zöldségek, húsok
 • Levesek és saláták (szintén tejszínes vagy tejes, tejfölös habarás nélkül!)

A fenti ételeknél ügyeljünk arra, hogy ne legyenek se túl forrók, se túl hidegek!

Mikor nem természetes a foghúzás utáni fájdalom?

Fontos arról is beszélni, mi nem számít természetesnek, így lássuk, mik a leggyakoribb problémák.

 1. Állkapocs ízületi fájdalom: a kezelés miatti hosszabb szájnyitás, erőltetés okozhatja.
 2. Sebfájdalom: már nem a gyulladt fog fáj, hanem a helye. 
 3. Gyulladás: gyakori probléma, de mindenképpen figyelni kell arra, milyen mértékű és meddig tart a gyulladás okozta fájdalom.
 4. Zsibbadás: a foghúzás során sérülhettek az idegek, ezért nagyon fontos, hogy szájsebész végezze a beavatkozást.
 5. Láz, duzzadt íny, arcdagadás: ha ezeket a tüneteket észleljük, feltétlenül forduljunk orvoshoz!
 6. Kellemetlen lehelet: gyulladás, baktérium és genny is okozhatja, ha sokáig tart, érdemes felkeresni a szakembert.
 7. Foghúzás utáni csontkinövés: ha ezt tapasztaljuk, mutassuk meg fogorvosnak, aki eldönti, valódi problémával állunk-e szemben.
 8. Kifehéredett seb: normális jelenség, kivéve, ha a fogmosást elhanyagoljuk, és a lepedéket láthatjuk a seben. 

Semmiképp se fogdossuk, szúrkáljuk a sebet!

Csonthártyagyulladás foghúzás után

Ha a véralvadék/vérdugó megsérül, akár csonthártyagyulladás is kialakulhat. A fog eltávolítása után ezért is kell kerülni az öblögetést – ahogy azt már fentebb is említettük.

A csonthártyagyulladás jellegzetes tünetei mindenképpen orvos után kiáltanak:

 • tályog a fogmederben,
 • erős, kellemetlen szagú váladékozás,
 • vörös, duzzadt íny,
 • szűnni nem akaró fájdalom,
 • ínyvérzés,
 • láz.

A felsorolt tüneteket tapasztalva mindenképpen forduljunk fogorvoshoz!

További jó tanácsok foghúzás után

Ha mindent betartunk, a seb gyógyulása többnyire 1 hét alatt lezajlik. 

Lássuk, mikre érdemes még odafigyelni az egészséges gyógyulás érdekében:

 1. Sebtisztítás: a foghúzás napján tilos öblögetni és a húzás helyét tisztogatni, hogy a véralvadék ne essen szét. 
 2. Fogmosás: ennek ellenére a fogmosást nem szabad elhanyagolni, de ügyeljünk a kihúzott fog környékének kerülésére.
 3. Kerüljük a szaunázást: a meleg duzzanatot okozhat, ezért pár hétig kerüljük a forróságot.
 4. Hideg borogatás: az első 24 órában kiemelten fontos a borogatás, hűtés, hogy elkerüljük a nagy duzzanat kialakulását. Ugyanakkor egy „sima” foghúzás után nem jellemző duzzanat kialakulása.
 5. Sport foghúzás után: egy hétig hanyagoljuk a sportolást és a megerőltető fizikai munkát. Ezek ugyanis a vérdugó szétesését okozhatják.
 6. Pihenés: a pihenés, alvás emelt párnán javasolt a duzzanat elkerülése végett. De a legjobb, amit tehetünk ilyenkor, az a pihenés!

Nagyon sokat számít a megbízható fogorvos, hiszen az egészséges gyógyulás tőle is függ. Ha biztosra szeretne menni, keressen minket!

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN SZAKORVOSA Fogszakorvos vagyok, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2004-ben. Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgámat 2007-ben szereztem. Fogászatokon és klinikákon szerzett tíz éves tapasztalatommal saját rendelőt nyitottam, ahol a precizitás és profizmus mellett törekszünk a fájdalommentes, oldott hangulatú kezelések megvalósítására. Időpontot foglalok

Hasonlóan, más honlappal rendelkező cégekhez, mi is használunk sütiket a weboldalunkon. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás