Fogászat

Társaságban nem mer felszabadultan nevetni? Rések vannak a fogai között esetleg deformált a fogsora? Ne aggódjon, egy szép mosolyhoz sosincs túl késő! Segítségül pedig cikkünkben mindent fontos információt megosztunk Önnel a fogszabályozásról, hogy ezután bátran rámosolyoghasson a világra.

Mit jelent a fogszabályozás?

A fogszabályozás alkalmával a szakorvos egy fogszabályozó készülék segítségével képes helyreállítani a fogak esztétikai és funkcionális szerepét. Segítségével orvosolhatóak a különböző deformitások és harapási rendellenességek is.

A legtöbb esetben már gyermekkorban javasolt elkezdeni a fogszabályozó kezelést, de felnőtteknél is nagyon sikeres és látványos eredmények érhetőek el, ha szem előtt tartjuk a  a fogazat és a íny állapotát.

Fogorvos kék steril kesztyűben épp felhelyezi női páciense fogsorára a fogszabályozót.

A fogszabályozásnak köszönhetően sikeresen megelőzhetőek a további parodontológiai betegségek is. Hogy pontosan mit csinál a parodontológus, azzal a témában írt korábbi cikkünkben már foglalkoztunk.   

Sok esetben azonban a fogszabályozás megkezdése előtt még szükség lehet különböző szájsebészeti beavatkozásokra.

Miért fontos a fogszabályozás?

Ha fogszabályozó kezelésbe vágunk, az nem csupán  esztétikai szempontból rendezi majd fogsorunkat, hanem segít az ideális harapás beálításában is.

A fogszabályozás nagyon fontos, mivel, ha megfelelően formázott fogsorral harapunk, csökken a metsző- és a szemfogak, valamint az egész állkapocs terhelése, így a fogágy is egészséges maradhat.

Tehát elkerülhetjük a fentebb már említett további parodontológiai problémákat. 

A harapási rendellenességek ezen felül még számos más kellemetlen tünetet okozhatnak hosszú távon. Többek között migrént, fejfájást, fülfájást vagy nyaki fájdalmakat okozhatnak és egyéb állkapocs-ízületi gyulladások hátterében is meghúzódhatnak. 

Nem utolsó sorban, egy szép, esztétikus fogsorral bátrabban és nagyobb önbizalommal mosolyoghatunk és nem kell tovább rejtegetni a vidám énünket.  

Mikor vegyünk igénybe fogszabályozó kezelést?

Természetesen a rendezetlen fogak és fogsor helyreállítása céljából mindenképpen fontos, hogy meglátogassunk egy fogszabályozó fogorvost.

Így megőrizhetjük fogaink hosszú távú egészségét és a vágyott tökéletes mosolyt is elérhetjük.

Vannak azonban olyan más esetek is, amikor szintén nagy segítség lehet egy jól megválasztott fogszabályzó.

Gyakori kérdés továbbá, hogy hány éves korig érdemes elkezdeni a fogszabályozást.

Bölcsességfogak szabályozása

A bölcsességfogak előbújása könnyedén torlódást okozhat a fogaknál, ha nem áll elég hely rendelkezésére. 

Ezekben az esetekben számolnunk kell a fogszuvasodás kockázatával, mivel a helyhiány miatt egymásra torlódó fogakat nehéz megfelelően tisztítani. 

Ebben az esetben érdemes ellátogatni egy fogorvoshoz, aki a megfelelő fogszabályozási kezeléssel helyreállítja fogsorunk eredeti állapotát.

Traumatikus sérülések kezelése

Ha egy baleset következtében traumatikus sérülés éri a fogainkat, állkapcsunkat a fogszabályozás ezekben az esetekben is nagy segítséget jelenthet a megfelelő állapot visszaállításában.

Egyéb esetek

Vannak olyan problémák, amelyek esetében nem is gondolnánk, hogy egy fogszabályozó készülék megoldhatja a gondokat.

A fogcsikorgatás vagy a rágóizület kattogása esetén is gyakran gyógyír lehet egy fogszabályzó készülék. Természetesen, ha a további okok kizárásra kerültek. 

Ingyenes a fogszabályozó kezelés?

Sokan sajnos még mindig hajlamosak elnapolni a fogorvosi látogatásokat, pedig több esetben is ingyenesen igénybe lehet venni olyan kezeléseket, amelyek segítenek fogaink egészségében megőrzésében.

Fontos tudni, hogy bár Magyarországon a fogszabályozó kezelések egészen 18 éves korig támogatottak, az eljárás azonban nem teljesen ingyenes. Viszont mindenképp érdemes már gyerekkorban elkezdeni a kezelést.

Ami azt jelenti, hogy gyerekek a beavatkozás árának részleges térítése mellett jogosultak fogszabályozó készülékre. Ebben az esetben a fogorvosi munka térítésmentes, míg a fogszabályozó készülék árához kapcsolódó támogatást az OEP eszközönként határozza meg. 

Társadalombiztosítási támogatással a fogszabályzót akár a magánorvosok is rendelhetik, de alapvetően a TB-támogatott fogszabályzó rendelőkben érhetőek el.

Gyermek fogszabályozás

Gyermekek esetében a rögzített készülékek felrakása általában 13-14 éves kortól ajánlott. De a kezelés akár már kisgyermekkorban, 3-5 éves kortól is elkezdhető.

Ebben az esetben az a cél, hogy az állcsontok egészséges és megfelelő fejlődését biztosítsuk már a kezdetektől. 

Ahhoz, hogy elkerüljük a felnőttkori foghúzásokat, érdemes kivehető készülékeket használni ebben az életkorban. Ezek segítségével a maradandó, de még ki nem bújt fogak számára biztosítható a szükséges hely.

A képen egy fogorvos lila steril kesztyűben épp fogszabályozót helyez fel egy kislány fogsorára.

Sokakban él az az elképzelés, miszerint, csak akkor lehet elkezdeni a fogszabályozó kezeléseket, ha már a gyermek minden tejfogát elvesztette. 

Ez azonban tévhit!

Minél hamarabb kezdünk hozzá a fogszabályozáshoz gyermekkorban, annál nagyobb eséllyel fejlődik majd megfelelően az állkapocs, a fogazat és így a későbbi torlódásokat, foghúzásokat is sikeresen megelőzhetjük. 

Sőt a gyermekkori szokások, mint például az ujjszopás okozta hatások – mélyharapás vagy keresztharapás – is megelőzhetőek.

Felnőtt fogszabályozás

Fontos leszögezni, hogy a fogszabályozás nincsen korhoz kötve!

Felnőttkorban azonban még mindig sokan tartózkodnak a készülékek viselésétől, hiába okoz nagy szorongást egy-egy tökéletlen mosoly.

Napjainkban azonban már léteznek olyan technikák és fogszabályozó készülékek, amely szinte láthatatlanul teszik a dolgukat, a legkevésbé befolyásolva a mindennapjainkat, megjelnésünket.

És még valami.

Jó hír, hogy ha felnőttként kezdjük a fogszabályozást, a korábban elvesztett fogak okozta problémákat is orvosolhatjuk és képesek lehetünk teljesen helyreállítani a fogazatot. Mivel az állcsontok ebben a korban már nem fejlődnek, így a fogszabályozás során magukat a fogakat kell majd mozgatni.

Ahhoz azonban, hogy sikeres legyen a kezelés, egyes esetekben szükséges lehet egy vagy akár több fog eltávolítására is. 

Aggodalomra azonban semmi ok!

A végeredmény minden esetben egy szép és egészséges mosoly lesz.

Felnőttként mennyi ideig kell hordani a fogszabályozó készüléket?

Átlagosan a kezelés 1,5-2 évet vesz igénybe, azonban előfordulhat, hogy 1 éve alatt is rendeződhetnek a problémák.

A fogszabályozás menete

A fogszabályozás egy több lépésből álló kezelési folyamat, amelyet egy alapos tervezés előz meg és folyamatos fogorvosi kontroll alatt történik. 

Alább bemutatjuk a legfőbb lépéseket, hogy ne érje Önt semmilyen meglepetés a rendelőben.

1. Konzultáció


A fogszabályozó kezelést minden esetben egy konzultáció előzi meg a fogszabályozó szakorvossal.

Az első találkozás alkalmával lehetőségünk nyílik a panaszokat elmondani, feltenni a kérdéseinket és a fogorvos felméri a fogaink és a szájüregünk állapotát. 

Részletes tájékoztatás kapunk az egyes fogszabályozó típusokról és a problémánk leghatékonyabb megoldási lehetőségeiről.

2. Röntgen felvétel készítése és lenyomatvétel

A kezelési terv és a pontos diagnózis felállításának érdekében, a konzultációt követően röntgenfelvételt készítenek.

Fogorvosi asszisztens épp a fogászati röntgen eredményét mutatja egy monitoron.

Ekkor láthatóvá válnak az esetleges, eddig rejtett gyulladások, szuvasodások és képet kaphatunk a problémás vagy még ki nem nőtt bölcsességfogakról is.

A röntgenfelvételek után lenyomatvétel következik. Ez nem csupán a pontos tervezéséhez szükséges, hanem az egyedi fogszabályozó eszköz elkészítéséhez is a fogtechnikai labor számára. 

Azonban erre nem minden esetben van szükség.

Ha a legmodernebb Invasibile fogszabályzót választjuk, digitális lenyomatot készítenek, azaz bescannelik a fogsorunkat, a harapásunkat, majd egy szoftver tervezi meg az átlátszó, tökéletesen illeszkedő, műanyag fogszabályozó készüléket. 

Ez a típusú fogszabályozó sín az Illés Dental rendelőjében is elérhető, így további kérdések esetén keressen bennünket bátran!

3. A kezelési terv elkészítése

Ha minden szükséges információ és dokumentum rendelkezésre áll, a szakorvos részletes kezelési tervet állít össze. 

Ekkor kiválasztásra kerül a megfelelő fogszabályozó készülék, meghatározza a fogorvos a kezelés várható időtartamát és annak összes költségét.

4. A fogszabályozó készülék felhelyezése

Ha elfogadjuk a kezelési tervet, következő lépésként felhelyezik számunkra a készüléket.

Azonban vannak olyan megelőző fogászati kezelések, amelyeket sok esetben elkerülhetetlenek. Ugyanis csak akkor tudja a fogorvos felhelyezni a fogszabályzónkat, ha a fogaink és az ínyünk is teljesen egészséges.

Tehát, ha vannak szuvas fogaink vagy gyulladt az ínyünk, ezeket először kezelni kell és előfordulhat, hogy egy-egy fogat is el kell távolítani a fogtorlódás miatt.

Fogorvos lila steril kesztyűben épp egy női páciens fogszabályozóját helyezi fel..

Mielőtt még a fogainkra kerülne a szabályozó készülék, egy alapos fogtisztítást és fogkő eltávolítást is elvégez a dentálhigiénikus szakember, megelőzve így a szuvasodás vagy a gyulladások kialakulását. 

Ha mindezekkel elkészültünk, következhet a készülék felragasztása vagy a kivehető készülék esetén az átadás.

5. A rendszeres tisztítás és a kontroll

A fogszabályzónk típusától függően rendszeres kontrollra lesz szükségünk.

Ilyenkor a fogorvos állít a készüléken és szükség esetén az íveket is cseréli, valamint nyomon követi a kezelés előrehaladását is.

Nagyon fontos, hogy a fogszabályzónkat rendszeresen és alaposan tisztítsuk, ugyanis viselésükkor a fogaknak alapos és gondos odafigyelésre van szükségük.

A tisztításhoz szükséges eszközökről és az egészséges szájhigiénia fenntartásához természetesen hasznos tanácsokat kapunk már a rendelőben is.

6. A fogszabályozó készülék levétele és az utókezelés

Amit elértük az ideális eredményt és lejárt a kezelési idő, fogorvosunk eltávolítja a készüléket, megtisztítja a fogak felszínét az esetleges elszíneződésektől és a ragasztó maradványoktól.

Azonban új mosolyunk és a fogak helyzetének megtartása ugyanolyan fontos, mint maga a kezelés!

Erre az időszakra a szakemberek egy úgynevezett retenciós készüléket ajánlanak, ami segít a fogívek megtartásában és megakadályozza a fogak visszarendeződését.

Fehér háttér előtt két női arc, a bal oldali fogsorán fogszabályozó, a jobb oldali fogsora fogszabályozó nélkül.

A fogszabályozó készülékek típusai

Szerencsére már többféle fogszabályozó készülékből választhatunk, ha szeretnénk szép és egészséges mosolyra szert tenni. 

Kivehető fogszabályozó készülékek

A kivehető készülékek használata általában gyermekkorban jelent ideális megoldást.

Elegendő őket csak nyugodtabb napszakokban viselni a gyermekeknek, tanulás és alvás közben.

Láthatatlan, kivehető fogszabályozó sínek

Ebben az esetben egy átlátszó sínről van szó. Ezeket a kivehető készülékeket is egész nap

hordani kell, legalább 20-22 órát. Kivenni csak étkezéskor és tisztításkor szabad.

Ezzel a technológiával azonban csak a kisebb esztétikai eltéréseket javíthatjuk. A harapási rendellenességeket és a funkciós problémákat sajnos nem.

Hagyományosan rögzített fogszabályozó készülékek

Ebben az esetben a fogak külső felszínére rögzített készüléket nem tudjuk eltávolítani. A bracketek a kezelés időtartamának végig a fogainkhoz lesznek ragasztva. 

A hagyományos készülékek esetén az íveket a brackethez egy gumigyűrűvel vagy egy pici dróttal rögzítik.

Belső fogívre rögzített fogszabályozók

A működési mechanizmusa teljesen megegyezik a külső fogíven viselendő fogszabályzó készülékekével, azonban viselése szinte észrevételen marad.

Önligírozó (önzáró) rögzített fogszabályozók

Ezek a készülékek a rögzített fogszabályozók modernebb fajtái. Valamennyivel kényelmesebbek és biomechanikailag is kedvező tulajdonságokkal bírnak.

Ebben az esetben nincsen szükség a fogszabályozó ív rögzítéséhez gumigyűrűre vagy drótra, hanem a bracketbe beépített zárszerkezet rögzíti az ívet.

Így könnyebben tisztítható, kényelmesebb és sokkal lágyabban képes a megfelelő fogmozgatásra.

Mind a hagyományos, mind pedig az önligírozó bracketek készülhetnek fémből vagy vagy porcelánból.

A fém anyagú brackettek kicsit laposabbak és kisebbek, ezáltal kényelmesebbek lehetnek, viszont kevésbé esztétikusak.

A megfelelő készülék kiválasztásához, természetesen az esztétikai szempontokon túl, a fogorvos figyelembe veszi majd a problémákat is, hogy megtalálhassa a számunkra legmegfelelőbb készüléket.

Fehér háttér előtt fogszabályozó és fogszabályozást segítő eszközök.

Miért érdemes belevágni a fogszabályozásba?

A szuvasodások miatt elvesztett fogak későbbi pótlása vagy az implantátumok készítése helyett, a saját fogak szabályozása költséghatékonyabb megoldás hosszú távon. 

Nem beszélve arról, hogy így megőrizhetjük eredeti fogállományunkat valamint azok egészségét, elkerülve a komolyabb problémákat.

Ha bármilyen további kérdése felmerülne a témával kapcsolatban, ne habozzon, keressen bennünket! Ha pedig konkrét fogászati vagy szájsebészeti problémája van, foglaljon időpontot nálunk.

Tegyen még ma fogai egészsége és szép mosolya érdekében!

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN SZAKORVOSA Fogszakorvos vagyok, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2004-ben. Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgámat 2007-ben szereztem. Fogászatokon és klinikákon szerzett tíz éves tapasztalatommal saját rendelőt nyitottam, ahol a precizitás és profizmus mellett törekszünk a fájdalommentes, oldott hangulatú kezelések megvalósítására. Időpontot foglalok

Hasonlóan, más honlappal rendelkező cégekhez, mi is használunk sütiket a weboldalunkon. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás