Blog Fogászat

Fogszabályzásra a legtöbb esetben akkor van szükség, amikor a páciens fogsora nem esztétikus, így szeretné rendezettebbé tenni azt. Van azonban, akinek funkcionális problémái akadnak a fogaival, és ilyen helyzetekben is segítséget nyújthat a fogszabályozás.

Ebben a cikkben azt fogjuk bemutatni, milyen fogszabályzó típusok léteznek, illetve hogy milyen helyzetekben lehet szükség ezekre a fogászati segédeszközökre. Ha érdekli ez a téma, vagy szeretné tudni, milyen fogszabályzóra lehet szüksége, mindenképpen olvassa végig ezt a cikket.

Mikor lehet szükség fogszabályzóra?

A fogszabályzó egy olyan fogászati segédeszköz, amivel a nem megfelelően elhelyezkedő fogak újrapozícionálhatók, tehát egy olyan helyzetbe hozhatók, amely esztétikai és funkcionális szempontból is megfelelő.

A fogszabályzó viselése számos esetben indokolt lehet, és ma már kifejezetten sokan hordanak különféle fogszabályzókat. De pontosan milyen okai lehetnek a fogszabályzó viselésének?

1. Esztétikai okok miatt

A leggyakoribb ok természetesen az, amikor esztétikai okok miatt van szükség fogszabályzó viselésére. A fogak növekedése nem mindenkinél történik meg zavartalanul, és igen gyakori jelenség, hogy ferdén, egymás elé tolódva nőnek ki a fogak.

Az is előfordul persze, hogy a fogak egyszerűen túl nagyok (vagy az állkapocs nem elég nagy), és így nem fér el minden fog szabályosan egymás mellett. Ebben az esetben is szükség lehet fogszabályozó készülékek használatára.

ferde fogakFontos megemlíteni, hogy a bölcsességfogak számos esetben okozzák a fogak torlódását. A bölcsességfogak nőnek ki legutoljára, így az is előfordulhat, hogy az addig rendezett fogsor esetében is szükség lesz fogszabályzó használatára.

2. Megfelelő harapás kialakítása miatt

Abban az esetben is szükség lehet fogszabályzó készülék használatára, amikor a páciens harapása nem megfelelő. A megfelelő harapás kialakítása két okból is nagyon fontos.

Egyrészt táplálkozási szempontból hatékonyabban tudunk harapni egy ,,jó harapással”, hiszen ha a fogak nem megfelelően érintkeznek, akkor a harapás, és a rágás is kevésbé hatékony. Így nehezebben tudjuk megőrölni az ételt, tehát a rágás minősége is rosszabb. Az emésztés első fázisa már a szájüregben megkezdődik. Minél jobban meg tudjuk rágni az ételt, a gyomor és a belek annál hatékonyabban tudják lebontani az ételt.

harapásA megfelelő harapás továbbá azért fontos, mert így csökken a fogak terhelése, így nő az élettartamuk. Ha rossz a harapás, akkor egyes fogakra nagyobb teher hárul, és így hamarabb mehetnek tönkre.

3. Különféle szájproblémák elkerülése miatt

A fogszabályzókra akkor is szükség lehet, ha alapvetően nincsen esztétikai probléma a fogsorral, de a fogak elrendezése miatt a páciens különféle problémákkal küzd. Ilyenek lehetnek például az éjszakai fogcsikorgatás, a fogak túl erős összeszorítása. Ezek egyrészt rontják a fogakat, sokszor akár a fogak letöréséhez is vezethetnek.

A fogszabályzók tehát rengeteg problémára megoldást jelenthetnek. De milyen fogszabályozó típusok léteznek?

Milyen típusú fogszabályzók léteznek?

A fogszabályzókat a legegyszerűbb az alapján megkülönböztetni, hogy folyamatosan, vagy csak időszakosan kell-e azt viselni.

Ez alapján létezik a kivehető fogszabályozó és a rögzített fogszabályozó. Mivel ezek viselésük, funkciójuk és tisztításuk szempontjából is lényegesen eltérnek, ezért külön bemutatjuk mindegyiket.

1. Kivehető fogszabályzó

A kivehető fogszabályzó azon páciensek számára kínál jó lehetőséget, akiknek a mindennapi életvitele nem egyeztethető össze az állandó fogszabályzó viselésével. A kivehető fogszabályzó bármikor kivehető, emellett könnyen tisztítható, hiszen nem kell a szájban elvégezni a tisztítását.

Fontos azonban megemlíteni, hogy ezekkel a fogszabályzókkal sok esetben nem lehet olyan eredményeket elérni, mint a rögzített fogszabályzó esetében.

A kivehető fogszabályozók később jelentek meg, mit a rögzített modellek, hiszen először csak mint utólagos segédeszközök voltak használatosak. Ahogy azonban a fogtechnika fejlődött, egyre nagyobb teret nyertek, mint elsődleges, a fogak helyes pozícionálásáért felelős eszközök.

A kivehető fogszabályozó segítségével úgy történik a fogak szabályozása, hogy a fogak állapotának felmérése utána létrehoznak egy tervet, amelynek minden egyes lépése egy külön fázis. A fogszabályzóban lévő sínek minden egyes fázisban más állapotba vannak pozícionálva, így minden egyes fázissal egyre közelebb kerül a fogsor a kívánt állapothoz.

kivehető fogszabályzóEzeknek a síneknek a cseréjét pár hetente el kell végezni, így folyamatosan látogatni kell a fogszabályozó szakorvost, aki a fogszabályzást végzi. Egy ilyen folyamat alatt akár 40-50 alkalommal is állítani kell a síneken, amíg elérik a kívánt állapotot.

A kivehető fogszabályzó tisztítása

A fogak tisztítása ennél a fogszabályzónál nem tér el az általános fogmosás szabályaitól. A fogszabályzót pedig gyenge sörtéjű fogkefével kell tisztítani, hogy véletlenül se okozzunk kárt benne az erős dörzsöléssel.

2. Rögzített fogszabályzó típusok

A rögzített fogszabályozók a fogsorra vannak rögzítve, így azokat a páciens nem tudja levenni. Ezek az eszközök sokak számára nem megfelelőek, mivel nem tartják esztétikusnak őket. Sok esetben azonban rögzített fogszabályzóval lehet csak elérni a kívánt hatást. Szerencsére ma már léteznek szinte láthatatlan fogszabályozó készülékek is.

rögzített fogszabályzó1. Önligírozó fogszabályzó

Az önligírozó, vagy önzáró fogszabályzók a hagyományos fém goszabályozókhoz hasonlítanak. Itt azonban nem gumi és fém alkatrészek rögzítik az ívek egyes részeit, hanem a fogakra rögzített brackettek segítségével helyezik fel az íveket.

Hasonlóan a hagyományos fém készülékekhez, ez sem ajánlott mindenkinek, hiszen viselésük kényelmetlenséget okozhat, és nem épp a legesztétikusabbak. Hatékonyságban azonban kiemelkedőnek tekinthetők.

2. Porcelán fogszabályozó

Azok számára, akiknek rögzített fogszabályozó viselésére van szükségük, de esztétikusabb megoldást keresnek, jó megoldás lehet a porcelán fogszabályzó. Akkor is szokták ajánlani ezt a típust, ha valakinek fémallergiája van, ilyenkor ugyanis a folyamatosan viselt fém fogszabályozó allergiás reakciókat okozhat, ami roppant kellemetlen lehet.

porcelán fogszabályzó3. Átlátszó fogszabályzó

Ezek a modellek szintén a fog külső részére vannak rögzítve, viszont itt átlátszó, műanyag és porcelán alkatrészeket használnak. A fogszabályozó így a fém modellekkel megegyező hatékonyságú, de kevésbé észrevehető, így esztétikusabb.

4. Belső fogszabályzó

A belső fogszabályozó talán a legjobb megoldás azok számára, akik titkolni szeretnék, hogy fogszabályozás alatt állnak. Ezeket a készülékeket a fogak belső részére rögzítik, így lényegében teljesen láthatatlanok.

Hátránya azonban ennek a típusnak, hogy ezeknek a viselését nehezebb megszokni, hiszen a fogak belső része rendkívül fontos szerepet játszik a hangképzésben.

Emellett pedig a tisztítása is ennek a legnehezebb, hiszen ehhez a részhez nehezebb hozzáférni, mint a fogak külső oldalához.

belső fogszabályzóMi alapján válasszunk fogszabályzót?

Azt, hogy milyen fogszabályozók jöhetnek szóba, alapvetően az határozza meg, hogy a fogak milyen mértékben vannak elferdülve illetve eltolódva. Akadnak ugyanis olyan mértékű deformációk, amik csak rögzített fogszabályozó segítségével hozhatók helyre.

Sokak azonban nem akarnak ilyet hordani, de ez nem mindig lehetséges.

Emellett pedig értelemszerűen a fogorvos illetve a fogszabályozó szakorvos véleménye és tanácsai alapján a szakemberekkel közösen kell meghozni a döntést, hiszen ők tudják megmondani, hogy az adott helyzetben mi a legjobb választás.

Gyermekkorban már érdemes elkezdeni a fogszabályozást

A fogszabályozás igen sok esetben már gyermekkorban megkezdődik, hiszen a maradó fogak kibújása után sokszor elkezdődik azok elmozdulása, és így hamarabb elejét lehet venni a folyamatnak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy felnőttkorban nem lehet fogszabályzót használni. Ma már egyre többen kezdenek bele, hiszen igen szép eredményeket lehet elérni felnőtteknél is. Különösen akkor lehet erre szükség, ha a bölcsességfogak okozzák a fogak eltolódását, hiszen ezek a fogak sokszor még 25-30 éves korban is nőnek.

gyerek fogszabályzásSzájápolás fogszabályozó használata alatt

A megfelelő szájhigiénia normális esetben is rendkívül fontos, hiszen ezzel tehetünk a legtöbbet fogaink egészségének a megőrzéséért.

Fogszabályozás alatt azonban még fontosabb a szájápolás, hiszen ezek a fogszabályzók – különösen a rögzített modellek – elősegítik a baktériumok letapadását, így könnyebben alakul ki lepedék, ami pedig számos fogbetegség okozója.

Ráadásul a fogszabályzók megnehezítik magát a fogápolást, így ebben az időszakban még nagyobb figyelmet kell fordítani az alapos fogmosásra, illetve a fogközök tisztítására is.

Érdemes ilyenkor fluoridos fogkrémet használni, mivel fogszabályzás alatt mindenképpen megnő a lepedékképződés. A fluorid azonban megerősíti a fogzománcot, így nehezebben alakul ki szuvasodás.

A fogkeféket illetően pedig érdemes lehet ilyenkor elektromos fogkefére váltani, hiszen ezzel sokkal hatékonyabban lehet a fogakat tisztítani. Alternatívát nyújthat továbbá a fogköztisztító kefe használata is, ezzel ugyanis könnyebb a fogak közét tisztítani fogszabályzás alatt, mint a fogselyemmel.

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN SZAKORVOSA Fogszakorvos vagyok, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2004-ben. Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgámat 2007-ben szereztem. Fogászatokon és klinikákon szerzett tíz éves tapasztalatommal saját rendelőt nyitottam, ahol a precizitás és profizmus mellett törekszünk a fájdalommentes, oldott hangulatú kezelések megvalósítására. Időpontot foglalok

Hasonlóan, más honlappal rendelkező cégekhez, mi is használunk sütiket a weboldalunkon. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás