Blog Implantátum

Nem érzi elég kényelmesnek a kivehető fogsorát? Esetleg zavarja, hogy a fogsor nem elég esztétikus? Ebben a cikkben utánajárunk, milyen a tökéletes kivehető fogsor, és bemutatunk egy olyan terméket is, ami kiemelkedőnek tekinthető a kivehető fogsorok között.

A tökéletes protézist megtalálni rendkívül nehéz, hiszen ahány páciens, annyi különböző igény. A cikkben először bemutatjuk a műfogsorok fajtáit, majd végigvesszük, milyen szempontok alapján kell kiválasztani a legjobb megoldást. (Ha részletesebben is szeretne tájékozódni fogimplantátum témakörben, hivatkozott cikkünket ajánljuk.)

A kivehető fogsor fajtái

A kivehető fogsorok a páciens egyedi igényei alapján kialakított fogpótlások.

A fogsor állapota alapján több különböző megoldás is létezik, melyek mindegyike azt a célt szolgálja, hogy a páciens a lehető legjobb fogsort kapja, ami megkönnyíti a mindennapjait.

Lássuk, milyen típusú kivehető fogsorok léteznek.

1. Teljes kivehető fogsor

A teljes kivehető fogsor egy olyan fogpótlás, amelyet teljes fogvesztés során szokás alkalmazni. Ez a protézis a fogak mellett az íny pótlásáért is felel.

2. Részleges kivehető fogsor (Kombinált fogsor)

A részleges kivehető fogsort – vagy más néven kombinált fogsort– akkor javasol a fogorvos, ha egy fogívben nem teljes a foghiány. Az egészséges és ép fogakat felesleges eltávolítani. A részleges kivehető fogsor több helyet foglal el a páciens szájában, mint a természetes fogak, mivel a fogatlan állcsontgerincet is beborítja.

A kombinált fogsor abban az esetben is ajánlott, amikor a meglévő természetes fogakra a harapás akkora terhet helyez, hogy azok tovább károsodhatnak.

A kombinált fogsor lényegében két különálló fogpótlás. Az egyik egy fix rész, mely rögzítve van a meglévő fogakra. A másik része pedig egy kivehető fogpótlás, amely tökéletesen illeszkedik a fix fogsorhoz.

És hogy milyen egy tökéletes kivehető fogsor?

Kivehető fogsor készítés közben

Milyennek kell lennie egy kivehető fogsornak?

A kivehető fogpótlásnak több, rendkívül fontos kritériumnak meg kell felelnie, hiszen a páciens életkörülményeit jelentősen befolyásolják ezek a protézisek.

1. A kivehető fogsor legyen kényelmes

A megfelelő kivehető fogsor egyik alapfeltétele az, hogy kényelmes legyen. A protézist a legtöbb esetben egész nap viseli a páciens, így a lehető legnagyobb komfortérzetet kell biztosítja viselőjének.

A páciens szemszögéből ez az egyik legfontosabb, hiszen egy kényelmetlen kivehető fogsor a beszédben is akadályozhatja, ami roppant kellemetlen lehet.

De mitől lesz kényelmes a fogsor viselése?

A kivehető fogsornak tökéletesen kell illeszkedni a szájüregbe. Ha mozog, akkor a viselője nem tudja magabiztosan használni, és diszkomfort érzetet kelthet, csökkentve így a magabiztosság érzését.

És mitől lesz a fogsor viselője még magabiztosabb?

2. Legyen élethű és esztétikus

A kivehető fogsorokkal kapcsolatban az egyik legfontosabb elvárás, hogy ne lehessen észrevenni, hogy nem eredeti fogak. Legyen olyan, mint a viselő eredeti fogsora volt.

A magabiztos mosolyhoz a szép fogsor elengedhetetlen, így a kivehető fogpótlást is úgy kell elkészíteni, hogy a lehető legjobban hasonlítson egy természetes fogsorhoz.

3. Egyszerű legyen tisztítani

A kivehető fogsor tisztítása is kardinális kérdés.  Az egész napos használat és az étkezések során a fogsoron is lerakódhatnak ételmaradékok. Ezeknek az eltávolítása ugyanolyan fontos, mint a természetes fogsor esetében.

A rendszeres tisztítás szükséges a kivehető fogsor esetében is, hiszen így megőrizhető a szájüreg higiéniája, így elkerülhető a rossz szájszag  is.

A kivehető fogsor tisztítására akár az étkezések után is szükség lehet, így akár naponta többször is szükség lehet a protézis kivételére.

4. A kivehető fogpótlás legyen tartós

Az sem mindegy természetesen, hogy milyen hosszú életű a protézis. A kivehető fogsoroknál tehát a kitűnő anyaghasználat elengedhetetlen, hiszen csak a legjobb anyagokból lehet kiváló protézist készíteni.

De mitől lesz egy kivehető fogsor tartós?

Az anyaghasználat és a fogsort készítő szakember precizitása nagyban befolyásolja az elkészült protézis minőségét. Egy kiemelkedő minőségű kivehető fogpótlás pedig csak a legmodernebb technológiával hozható létre.

De hol készül ilyen kivehető fogsor?

Kivehető fogsor fogorvos kezében

A BPS kivehető fogsor mindenben kiemelkedő

A BPS kivehető fogsor egy teljesen új technológia, amely új dimenziókat nyit a kivehető fogpótlás területén.  A Svájcban kifejlesztett Original Gerber metóduson és a Biofunctional Prosthetic rendszer alkalmazásán alapuló technológia segítségével korábban soha nem látott minőségű műfogsorok készítése lehetséges.

És hogy miben múlja fölül a BPS fogsor a többi kivehető fogsort?

  • Tökéletes esztétika, olyan mint egy természetes fogsor
  • Az íny nem egyszínű, a színrétegzéssel ez is a természetesség hatását kelti
  • Az alsó és felső fogsor is stabil, harapáskor sem billen le
  • Tökéletesen fogérintkezés miatt a rágás sokkal kényelmesebb

De hogyan készül el a BPS kivehető fogsor?

1. Pontos tervezés és részletes mintavétel

A BPS kivehető fogsorok elkészítéséhez egyedülálló diagnosztikai eszközök szükségesek.

Az ilyen protézisek készítésénél óriási hangsúlyt fektetnek az állkapocsízület és a szájüreg pontos bemérésére, hiszen ez elengedhetetlen a tökéletesen kialakított kivehető fogsor megalkotásához.

Ez a precíz tervezés teszi lehetővé azt, hogy a BPS kivehető fogsorok tökéletesen illeszkedjenek a szájüregbe, így kialakítva a kényelmes harapást. Továbbá így sokkal hamarabb megszokja viselését a páciens, hamarabb alakul ki komfortérzet.

Egy protézis esetében pedig ennél semmi sem lehet fontosabb.

BPS kivehető fogsor
forrás: www.newportdentureclinic.co.uk

2. Kiemelkedő anyaghasználat

Természetesen nincs tökéletes műfogsor a legjobb alapanyagok nélkül.

A BPS kivehető fogsorok elkészítéséhez csak kiemelkedő minőségű, így rendkívül megbízható alapanyagokat használják, mint például a svájci Ivoclar Vivadent alapanyagai.

3. Folyamatos orvos-technikus kapcsolattartás

A harmadik fontos kritérium pedig az, hogy a BPS fogsorok elkészítése során folyamatos a kapcsolattartás a fogorvos és a technikus között, így minimalizálni lehet az esetleges hibákat.

Minél szorosabb a kapcsolat a két szakember – és természetesen a páciens – között, annál kielégítőbb lesz az eredmény.

És hol készíthető ilyen kivehető fogsor?

Nem minden szakember képes ilyen kivehető fogsort készíteni

Magyarország kevés, valóban képzett szakember van, aki képes ilyen fogpótlás kivitelezésére. 

De hol találni ilyen szakembert?

Rátonyi József fogtechnikus Svácjban és Németországban sajátította el a BPS fogsor készítésének minden apró részletét. Nem túlzás azt mondani, hogy ez tulajdonképpen egy művészet. Aki először pillant meg egy BPS fogsort, azonnal látja, miért merem ezt művészetnek nevezni.

Olyan mértékű a különbség az esztétikát tekintve más fogsorokkal való összevetés során, hogy mindenki számára világossá válik, hogy a BPS fogsorok miért számítanak a fogtechnika non-plus ultrájának.

Mi a teendő, ha BPS kivehető fogpótlást szeretne?

Mint említettük, Magyarországon még igen kevés fogtechnika képes ilyen fogsorok építésére, hiszen az óriási tudásanyag megszerzéséhez rengeteget kell tanulni és biztosítani kell a megfelelő eszközöket is a tökéletes munkához.

És hogy mi a jó hír?

2022 márciusától már a mi rendelőnkben is lehetősége lesz eredeti BPS fogsort készíteni.

Ha szeretne egy minden tekintetben kiemelkedő, pontosan illeszkedő és természetes mosolyt kölcsönző fogsort, akkor keressen minket bizalommal!

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN SZAKORVOSA Fogszakorvos vagyok, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2004-ben. Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgámat 2007-ben szereztem. Fogászatokon és klinikákon szerzett tíz éves tapasztalatommal saját rendelőt nyitottam, ahol a precizitás és profizmus mellett törekszünk a fájdalommentes, oldott hangulatú kezelések megvalósítására. Időpontot foglalok

2021. november 03.

Hogyan válasszunk fogkefét?

Színes, szónikus, hagyományos, puha sörtéjű. A lehetőségek száma mára szinte végtelen a fogkefék piacán is. De hogyan válasszunk jól, melyek a legfontosabb szempontok a vásárlásnál, hogy fogaink minél tovább egészségesek… Tovább