Blog Fogászat

Sokakat érint a fogak pótlása és sok kérdés felmerül a témával kapcsolatban: mit is jelent pontosan a pótlás, mennyibe kerül az eljárás, milyen lesz a végeredmény? Cikkünkben részletesen körbejártuk a fogpótlási lehetőségeket és a legfontosabb tudnivalókat.

A fogpótlásról általában

A fogpótlás kifejezés tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom. Mindazokat a szánkba helyezett elemeket értik alatta a szakemberek, amelyekkel pótolhatják a fogak egészét vagy azok hiányzó részeit. A ma fogpótlási lehetőségei tehát elég szerteágazóak.

Ha teljes fogakat szükséges pótolni, akkor a fogművek egyetlen fogtól néhány hiányzó fogon át a teljes fogsor pótlásáig terjedhetnek ki.

Mikor szükséges a fogpótlás?

Ha az adott fog vagy fogak olyan mértékben sérültek, kopottak vagy szuvasak, hogy a problémát már töméssel nem lehet orvosolni és korrigálni, akkor fogpótlásra van szükség.

De a hiányzó fogak esetén is mielőbb tökéletes pótlást kell készíteni.

A fogmegtartó kezelések után tehát a fogpótlás következik a sorban. Ha az elromlott fogakat már gyökérkezeléssel sem tudja a fogorvos megmenteni, akkor foghúzást kell végezni, hogy a gyulladás mielőbb megszűnjön és a szomszédos fogakat ne érje károsodás. Ezt követően pedig a hiányzó fogat mielőbb helyettesíteni kell a megfelelő pótlási eljárással.

Milyen okokból lehet szükség fogpótlásra?

Sajnos egy fog elvesztésének számtalan oka lehet.

De a leggyakoribb okok között szerepelnek a genetikai adottságok, az öregedés folyamata vagy a hiányos fogpótlás következtében fellépő fogszuvasodás.

Azonban vannak olyan helyzetek, mint például egy baleset, ami szintén járhat fogvesztéssel. 

A különböző traumák gyakran a metszőfogakat érintik és ezek látványa az önbizalomra sincsen jó hatással. A letört vagy repedt frontfogak esetén is jó megoldás a fogpótlás, így a rágóképessége és az esztétikai értéke is visszaállítható a fogaknak.

De szükség lehet fogpótlásra fogínysorvadás esetén is ugyanúgy, mint a fent említett helyzetek bármelyikénél.

A fogpótlás fajtái

A fogpótlásoknak két nagy csoportja van:

  • a rögzített fogpótlás (fix fogpótlás)
  • és a kivehető fogpótlás (protézis vagy műfogsor)

Miben különbözik egymástól a két fogpótlás fajta?

Míg a fix fogpótlásokat a szakemberek a páciensek számára oldhatatlan módon a fogakhoz vagy a már meglévő implantátumokhoz rögzítik, addig a kivehető pótlások könnyedén eltávolíthatóak a szájból, a fogorvos segítsége nélkül. Ilyen esetben a pótlás pillére és horgonya között minden ponton oldható a kapcsolódás.

Rögzített fogpótlás

A fix fogpótlás fajtái közé tartozik a betét, a korona vagy híd. Nézzük, hogy mit érdemes tudni ezekről az eljárásokról.

Négy darab fogászati korona egy sötétszürke anyagon.

A betét

A betét egy speciális tömésnek tekinthető, amit a pontos nyomatvételezést követően a fogtechnika készít el a páciens számára, majd a szakorvos a kezelés során egyben, szilárd formában cementezi be a fogba.

Több típusú anyagból készülhet: kompozitból, kerámiából vagy aranyból

Amennyiben nagyobb méretű a szuvasodás vagy nagyobb a fogtörés mértéke, esetleg gyökérkezelt fogakról van szó, ez a fogpótlási megoldás a legjobb.

A korona

Az önálló korona egyetlen fogra illeszkedik és úgy borítja be, mint egy sapka, amit a fogra ragasztanak rá.

Leggyakrabban gyökérkezelés esetén használják, amikor a kezelések során a fog törékennyé válik. De akár egy baleset után, a törött fogak esztétikai értéke is visszaállítható a segítségével.

Mikor érdemes koronát felhelyezni?

  • amikor letört a fog egy része
  • ha előrehaladott a fogszuvasodás
  • ha teherbíró képességre is szükség van az esztétikán túl
  • ha a rágás miatt szükség van rá

A koronának több típusa is ismert.

A cirkónium korona

Az egyik legmodernebb fogászati kezelés a koronák között a cirkónium korona.

Mivel számítógép vezérelte munkafolyamattal készül, a végleges fogpótlás ezred milliméter pontossággal képes illeszkedni a szánkba.

Ha fémallergiával küzdünk, a legjobb megoldás lehet, mivel ez az alapanyag teljesen fémmentes.

Esztétikai szempontból is tökéletes választás, mivel alkalmazkodik a valódi fogaink természetes színéhez. Szinte észrevehetetlen a különbség.

A porcelán fogkorona

A porcelán fogkorona vagy más néven fémkerámia egy vékony fémvázra épülő fogpótlás.

Ez a technológia teszi tartóssá és erőssé, azonban esztétikailag a cirkónium korona mögött marad. A természetes fogak színét csak közelítőleg tudják elérni itt a szakemberek fogszínkulcs használatának segítségével.

Fogászati korona egy alsó állkapocs fogászati mintáján.
Mi az az ideiglenes korona?

Az ideiglenes korona vagy híd abban a rövid időben kerül fel a fogra, amíg az új és végleges fogpótlás el nem készül.

Ez nem az esztétikai helyreállításról szól, hanem a fog védeleméről és a rágófunkciók biztosításáról, mivel a lecsiszolt fog felszínt óvni kell, nehogy letörjön a rágás során.

Azonban segíthet abban is, hogy a végleges fogpótlás előtt se szégyenkezzünk, ha mosolyogni támad kedvünk.

A híd

A fogászati híd szintén a fogpótlás egy fontos típusa. Akkor jelent megoldást, ha egy vagy két fog hiányzik és ezek közvetlenül egymás mellett helyezkednek el.

Anyagát tekintve cirkóniumból vagy porcelán alapanyagból készül. Mind a két típusnál a fogászati híd egy beragasztással kerül a végleges helyére, így nem tudjuk őket kivenni.

Kivehető fogpótlás

A kivehető fogpótlás, azaz a kivehető fogsor a legtöbbször ellenérzéseket vált kia a fiatalabb korosztályból, pedig ez a technológia is sokat fejlődött az utóbbi években

A kivehető pótlás ugyan nem éri el a rögzített fogsor minőségét, de az ára sokkal kedvezőbb lehet.

Három különböző típusuk van:

  • a részleges kivehető
  • a teljesen kivehető fogsor
  • és a rögzített-kivehető fogpótlás (kombinált)

A részleges kivehető fogsor

Ebben az esetben a páciens rendelkezik valamennyi egészséges foggal, amihez a szakemberek rejtett rögzítéssel hozzá tudják kapcsolni a műfogsort. Így a részleges kivehető fogpótlások csak az adott részen hiányzó fog helyettesítésére alkalmasak.

A teljesen kivehető fogsor

Ha teljes foghiány áll fenn, a fogak pótlására teljesen kivehető fogsort alkalmaznak.

Ebben az esetben a páciensnek már egyetlen egy foga sincsen, tehát teljes műfogsorra van szüksége.

Kivehető műfogsor egy kék-fehér fogászati mintán.

Pozitívuma, hogy könnyű tisztítani és az ára is alacsonyabb.

A kombinált fogpótlás

A kombinált fogpótlás előnye, hogy a kész fogsor kivétele sokkal könnyebb, azonban használat közben stabilabb érzetet nyújt.

Hogy ez minek köszönhető?

Ennél típusnál a fogpótlás alapja az implantátum, vagy pár még meglévő fog.Az implantátum az állkapocsba rögzített titánium csavar, amelynek köszönhetően a rágás sem jelent problémát és komfortosabb a viselése is.

Ilyenkor a fogsor könnyen eltávoltható és tisztítható, és a fogpótlásnál letett stégre vagy a fémhídra visszapattintva egyszerűen a helyére tehető.

Ez a típusú műfogsor az egyik a legdrágább, mivel itt ki kell fizetnünk az implantátumot és a kivehető műfogsort is.

Fogpótlás menete

Miután megismertük a fogpótlások típusait és lehetőségeit, nézzük meg, hogy hogyan zajlik pontosan az eljárás.

Ez többnyire egy hosszabb, több lépcsőfokból álló folyamat, amelynek minden egyes eleme nagyon fontos.

A konzultáció

Első lépésként a fogorvos felállítja a diagnózist. Az állapotfelmérést követően megismerjük a megoldási lehetőségeket, kiválasztásra kerül a fogpótlás fajtái közül a számunkra legideálisabb megoldás.

A csiszolás

Az érzéstelenítést követően végzik a szakemberek a csiszolást, ami teljesen fájdalommentes.

Abban az esetben kimarad ez a lépés, ha implantációt vagy kivehető fogsort készítenek számunkra.

A lenyomatvétel

Az alsó és a felső fogsorokról lenyomatot vesznek, ez alapján fog a fogtechnikus dolgozni. Így lehetnek a műfogsorok és a hidak tökéletesek és illeszkedők.

Az ideiglenes fogpótlás felhelyezése

Ahogy arról fentebb említést tettünk, vannak olyan helyzetek, amikor a végleges fogpótlást ideiglenes pótlás előzi meg. Ez segít megvédeni a fogfelszínt és esztétikailag is támogatja a viselőjét.

Fogorvos viszgálja a fogorvosi székben ülő páciens fogait.

A próba

Mielőtt végeznénk a folyamattal, minden esetben fel kell próbálni az új fogakat.

Ilyenkor a festetlen, kész fogsort kapja meg a páciens, hogy a fogorvos ellenőrizni tudja az illeszkedését, magasságát. Ha mindent rendben találnak, akkor jön a szín véglegesítése.

A kész fogpótlás rögzítése vagy átvétele

Az utolsó lépésben már rögzítésre kerülnek a koronák és hidak is egy végső próbát követően.

Ha pedig műfogsort választottunk, akkor itt már a próbára nincs is szükség.

Mennyi idő alatt készül el a fogpótlás?

A fogpótlás nem egy-két nap alatt készül el, főként, ha a fentebb bemutatott mind a hat lépésen végig kell haladnunk.

Hogy pontosan mennyi időt vesz majd igénybe a folyamat, az nagyban függ a számunkra kiválasztott módszertől és a szükséges egyéni kezelésektől is.

Műfogsort fog a kezében egy férfi.

Általánosságban azonban elmondható, hogy egy korona vagy híd elkészítése és felhelyezése 3-4 időpontot vesz igénybe, míg egy implantátum esetében a kezelési idő akár több hónap is lehet.

Miért kell időben gondoskodni a fogpótlásról?

Fontos megjegyezni, hogy foghiány esetén nem érdemes túl sokat várni, mert az állkapocs csontálománya ritkulni kezd.

Ami azt jelenti, hogy a fogbeültetés előtt mesterséges csontpótlásra is szükségünk lehet. Ez pedig nem csak a kezelési idő növekedésével, hanem még több költséggel is jár majd.

A hiányzó fogak továbbá a rágóképsségünkre is hatással vannak.

A nem megfelelő rágás következtében terhelődik a gyomrunk, és akár bélrendszeri problémákat, betegségeket is tapasztalhatunk.

Azon túl, hogy a foghiány esztétikailag is zavaró lehet és az önbizalmunkra sincsen a jó hatással, a hangképzésben is problémákat okozhat, továbba a fogak öntisztító folyamata a rágás alatt sem működik tökéletesen. Emiatt pedig a megmaradt fogak hamarabb szuvasodhatnak.

A megmaradt fogak gyakran bedőlhetnek a hiányos részbe, így a fogak találkozási pontjai megváltoznak, aminek következtében megváltozhat a harapás is. Ez pedig hatással lesz az állkapocsizületre, ami fájhat, kattoghat és mozgásában is korlátozódhat.

Mennyibe kerül az eljárás? Fogpótlás árak

Először is érdemes megjegyezni, hogy a fogpótlás árak számos egyéni preferencia és lehetőség mentén változhatnak, de legkésőbb az első konzultációt követően már láthatjuk a pontos összeget.

Általánosságban azonban elmondható, hogy egy porcelán korona körülbelül 80.000 Ft-ba kerül, míg a cirkon korona esetén már meghaladhatja a 100.000 Ft-ot is.

Ha szeretné, hogy a legkorszerűbb eljárásokkal segítsünk Önnek elérni a magabiztos mosolyát, írjon nekünk és kérje árajánlatunkat esztétikus fogpótlásra, hogy mielőbb megkezdhessük a szükséges kezeléseket.

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN SZAKORVOSA Fogszakorvos vagyok, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2004-ben. Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgámat 2007-ben szereztem. Fogászatokon és klinikákon szerzett tíz éves tapasztalatommal saját rendelőt nyitottam, ahol a precizitás és profizmus mellett törekszünk a fájdalommentes, oldott hangulatú kezelések megvalósítására. Időpontot foglalok

Hasonlóan, más honlappal rendelkező cégekhez, mi is használunk sütiket a weboldalunkon. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás