Blog Fogászat

Ki is az a parodontológus és mivel foglalkozik pontosan? Mikor szükséges ellátogatunk hozzá? Cikkünkben a válaszokon túl körbejárjuk, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy ne akkor érkezzünk meg a szakemberhez, amikor már túl késő.

Mit csinál a parodontológus?

A parodontológus a fogászaton belül az íny, a fogágy és a szájnyálkahártya betegségeivel foglalkozik. Egy olyan speciális ága a fogászatnak, amely a fogat körülvevő szövetek baktériumok általi gyulladásos elváltozásait vizsgálja.

A parodontológiai kezelésre akkor van tehát szükségünk, ha a fogágy megbetegedett és gyulladásban van.

Fogorvos maszkban épp a páciense fogait vizsgálja, a háttérben a fogorvosi assisztens a fogászati röntgent nézi.
(a kép forrása: https://www.healthline.com/)

Az alattomos fogágybetegség

A helytelen és rendszertelen fogápolás, a rossz szájhigiénia könnyen fogszuvasodáshoz és ínybetegségek kialakulásához vezethet. 

Innen pedig csupán egy lépés a fájdalmas fogágybetegségek megjelenése. 

A fogínygyulladás a kezdeti stádiumban legtöbbször észrevétlen marad, mivel szinte teljesen fájdalommentes. Sokan tehát tévesen gondolják, hogy semmi probléma az ínyükkel, hiszen önmagunkon nehezen vesszük észre.

Így sokan már csak akkor fordulnak fogorvoshoz, amikor az elváltozás is előrehaladott állapotban van, komoly tüneteket és fájdalmat okozva. 

Ez a kezdeti stádium, azaz fogakat körülvevő ínyszövet gyulladás könnyen átalakulhat gyökérhártya gyulladássá, melyet periodontitisznek nevezünk. Innen pedig már csak egy lépés a súlyosabb fogínysorvadás, majd pedig a fogvesztés.

Nézzük milyen jelekre figyeljünk oda, hogy még időben felkeresshessünk egy szakembert és elkerüljük a komolyabb problémákat!

Az ínybetegségek négy stádiuma

Az ínybetegségeknél enyhe, közepes és súlyos stádiumokat különböztetünk meg az elváltozás mértékétől függően. 

1. A fogínygyulladás

A fogínygyulladás, más néven gingivitis, egy enyhébb gyulladás, amely a fogakat körülvevő ínyszövetet érinti és nagyon gyakran fájdalommentes.

Kialakulásában nagy szerepe van a korábban már említett rossz szájhigiéniának, valamint a dohányzásnak.

Egyes esetekben hormonális változások, különböző betegségek, például a cukorbetegség, genetikai hajlam vagy egyes gyógyszerek szedése is közrejátszhat a fogínygyulladás kialakulásában.

Mire figyeljünk, hogy időben felismerjük a problémát?

  • Mivel sokáig nem okoz panaszokat az elváltozás, így nagyon fontos, hogy rendszeres szűrővizsgálatokon vegyünk részt
  • Az íny érzékenyebb lehet, megduzzadt és sötétebb színű
  • Fogmosáskor tapasztalhatunk fogínyvérzést
  • A hideg-meleg ételek és italok hatására a fognyak körüli terület érzékeny lehet
  • Rossz szájízt és kellemetlen leheletet is tapasztalhatunk

2. A korai periodontitis

Ebben a stádiumban az íny fogmosáskor és már a fogselyem használatakor is vérezni kezd, az ínyszövet elkezd visszahúzódni.
A fogtasakok mélyülését tovább súlyosbítja a fellazult, gyulladt íny és a fog között található fogkő. Ezért is fontos szükség esetén a fogkőeltávolítás, amely nemcsak a kellemetlen lehelettől, de számos egyéb betegségtől is megóvhat minket.

Egy nő épp a fájó fogát érinti meg a kezével.
(a kép forrása: https://renkendentistry.com/)

3. A középsúlyos periodontitis

Az ínyszövet visszahúzódása ebben a stádiumban már fogérzékenységet és lazulást is okozhat és előfordulhat közepes mértékű csontvesztés is. 

A fogak körüli vérzés és fájdalom egyaránt előfordulhat, miközben a fogtasakok is tovább mélyülnek.

Ebben az esetben sajnos már a fogak is meglazulhatnak, ugyanis ahogyan a fogíny eltávolodik a fogaktól, a természetes támasztórendszer meggyengül.

4. A súlyos periodontitis

Ebben a szakaszban az íny már súlyosan fertőzött. A foggyökerek hosszan kilátszanak.

Rágás közben intenzív a fájdalom és a fogvesztés is egészen gyakori ebben az állapotban. 

A súlyos periodontitisz kezelésének részét képezheti már a csontpótlás vagy az implantátumok beépítése is.

Fontos megjegyezni, hogy a szájban lévő, állandósult gyulladások, gócok az immunrendszerünket is erősen terhelik. A test más területein is okozhatnak megbetegedéseket.

A súlyos és kezeletlen periodontitisz akár hajhullást, szív- és izületi problémákat okozhat, sőt a koraszüléssel is összefüggésbe hozták a szakemberek. 

Azonban bármennyire is ijesztőek a fentebbiek, ne essünk kétségbe!

Ezek az állapotok megfelelő fogápolási szokásokkal és szájápolási eszközökkel, valamint rendszeres fogászati szűrővizsgálattal elkerülhetők.

Jelentekezzen be hozzánk szájhigiéniás kezelésre, hogy megelőzzük a nagyobb gondokat! 

A szájüregünk egészségének visszanyerésével az általános egészségi állapotukban is jelentős javulást tapasztalhatunk.

A fogágybetegségre hajlamosító tényezők

Érdemes komolyabban odafigyelni a fogaink állapotára, ha bizonyos betegségekkel küzdünk. Ahogyan korábban már szó esett róla, a cukorbetegség például a fogágybetegségek egyik hajlamosító tényezője.

Azonban vannak olyan genetikailag kódolt más tényezők, amelyek szintén gyakrabban okoznak ilyen elváltozásokat. Ilyenek például a nyálunk összetétele, vagy a fogágybetegségek kialakulását elősegítő baktériumállomány túlzott jelenléte. 

Egyes szívgyógyszerek, fogamzásgátlók vagy az epilepszia kezelésére alkalmazott készítmények szedése is befolyásolhatják a nyál összetételét és így az ínyek állapotát is.

Mikor forduljunk fogorvoshoz?

Ahogyan a fentiekben már említésre kerül, a betegség sokáig rejtetten maradhat, mivel nem okoz komolyabb tüneteket a kezdeti stádiumban. 

Ezért a legfontosabb, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy rendszeresen részt vegyünk szűrővizsgálatokon.

A szakemberek legalább félévente javasolják a prevenciós jellegű látogatást a fogorvosunknál, mivel fontos, hogy idejében felismerjük a problémát.

A szakember ugyanis nemcsak a folyamatban lévő kóros elváltozásokat képes felismerni és hatékonyan kezelni, de a szájhigiénés tanácsadás alkalmával segít a megelőzésben és az eredmény megtartásában is.

Azonban, ha már gyulladt az íny és vörös, valamint duzzadt is, ne késlekedjünk,vegyünk igénybe parodontológiai kezelést. 

Ne várjuk meg amíg a legsúlyosabb stádiumba ér a gyulladás, ami már a fogaink elvesztésével is járhat.

A parodontológiai kezelések különböző szintjei

Ha egészséges a szájüreg, a kezelést végző szakember személyes tanácsadás alkalmával bevezet bennünket a helyes szájápolási szokásokba. Személyre szabott segítséget kapunk, hogy minél tovább megőrizhessük fogaink és ínyünk egészségét.

Az enyhe lefolyású elváltozások 

Ínygyulladás esetén eltávolítjuk az íny alatti és feletti fogkövet is és a fog polírozásával, valamint szükség esetén antibiotikumos kezeléssel megszünteti a szövet további fertőzését. 

Amennyiben komolyabb beavatkozásra van szükség, a fogorvos kitisztítja a ínytasakokat és fertőtleníti is azokat.

A jó hír azonban, hogy az időben diagnosztizált és kezelt ínygyulladás általában maradéktalanul és maradandó nyomok nélkül gyógyítható.

Súlyosabb, már visszafordíthatatlan elváltozások 

Ebben a szakaszban már a fogágy gyulladásakor beindult folyamatok sajnos visszafordíthatatlanok.

De nagymértékben lassíthatók az elváltozások a fogorvos segítségével.

Gyakran itt már sebészeti beavatkozásokra is szükség lehet a szövetek regenerálása, fogínyplasztika vagy művi csontpótlás kapcsán. 

Ezt követheti egy korrekciós szakasz, amikor is a tényleges helyreállítás történik meg. Ez azonban csak teljesen egészséges, gyulladásmentes szájüregben lehetséges. Ekkor kerülnek pótlásra az elvesztett fogak, ekkor történik az implantálás.

A fogpótlás ebben az esetben kiemelten fontos.

Ugyanis, ha az elveszett fogat nem pótoljuk időben, a szomszédos fogak esetében ugyanígy felmerülhet a probléma.

Mivel a felszabaduló ínyek érzékenysége miatt hajlamosak lehetünk kihagyni a tisztításkor ezt a területet, tökéletes talajt teremtünk a baktériumoknak.

Fogaszati vizsgálat közben a fogorvos épp egy női páciens fogait ellenőrzi.

A fenntartó kezelések és a gondozás

Itt lesz az egyik legfontosabb szerepünk a kezelés alatt. Fontos, hogy pontosan kövessük a fogorvos utasításait, hogy megőrizzük egészségünket.

Hogy mit kell majd tennünk?

A legfontosabb a parodontológus szakember által helyreállított egészségi állapot fenntartása. 

Azaz, hogy az esetlegesen behelyezett implantátumokat vagy egyéb fogpótlásokat megfelelően ápoljuk és rendszeresen eljárjunk kontrollra és dentálhigiéniai kezelésekre.

A kontroll ilyen esetekben 4-6 héttel a kezelés után esedékes és később, ha minden rendben, akkor a betegségektől és más egyéni adottságoktól függően 3 havonta vagy félévente javasolják a szakemberek. Természetesen erről a fogorvosunk is részletesen tájékoztat majd bennünket.

A fogászati implantátumok és a periodontitis

Fontos megjegyezni, hogy a fogágybetegség nem csupán akkor jelenhet meg, ha természetes, azaz saját fogakkal rendelkezünk. A fognyak környékén az implantátumok esetében is előfordulhat. 

Ebben az esetben is nagyon fontos a körültekintő szájápolás, mivel a nem megfelelő tisztítás szintén gyulladáshoz vezethet. 

Fordítsunk mindig kellő figyelmet a rendszeres és alapos fogmosásra és a szájvíz, valamint a fogselyem használatára.

Fekete hajú nő fogselyem használata közben.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a fogínygyulladást?

Az egyik legfontosabb, amit otthon tehetünk ínyünk védelme érdekében, ha elsajátítjuk a helyes fogmosási technikát és rendszeresen használunk fogköztisztító eszközeket és szájvizet is. 

Fogaink épségét sokáig megőrizhetjük, ha néhány havonta ellátogatunk fogászati szűrővizsgálatokra, így megelőzhetjük a komolyabb elváltozások kialakulását is. 

Jelentkezzen be hozzánk egy szájhigiéniás kezelésre!

Kollégáink az általános állapotfelmérésen és professzionális kezelésen túl hasznos tanácsokkal is ellátják a mindennapos szájápolással kapcsolatban.

Ha további kérdései lennének a témát illetően, vegye fel velünk bátran a kapcsolatot! Tegye meg az első lépést egy magabiztos és önfeledt mosoly felé.

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN SZAKORVOSA Fogszakorvos vagyok, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2004-ben. Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgámat 2007-ben szereztem. Fogászatokon és klinikákon szerzett tíz éves tapasztalatommal saját rendelőt nyitottam, ahol a precizitás és profizmus mellett törekszünk a fájdalommentes, oldott hangulatú kezelések megvalósítására. Időpontot foglalok