Blog Gyerekfogászat

A gyermekek esetében az egészséges tejfogak pontosan olyan fontosak, mint egy felnőtt szájüregében a maradandó fogak. A tejfogak egészségének megőrzése sok tekintetben kulcsfontosságú. Gyakran előfordul azonban, hogy a tejfog is szuvasodásnak indul, ami sok problémát okozhat a gyermeknek.

Ebben a cikkben bemutatjuk, miért olyan fontosak a tejfogak, és hogy mi a teendő, ha szuvas tejfog jelenik meg a gyermeknél.

Miért olyan fontos a tejfog?

A tejfogakat sokan – tévesen – nem tartják igazán fontosnak, ez azonban óriási tévedés, hiszen a gyermekek szempontjából ezek tökéletesen ugyanazt a funkciót látják el, mint egy felnőtt esetében a maradó fogak.

Az első fogak általában 6-8 hónapos korban jelennek meg a gyermek szájában, de az is igen gyakori jelenség, hogy csak 10-12 hónapos korában kezd egy gyerek fogzani.

A legtöbb esetben először az alsó metszőfogak jelennek meg, majd a felső metszőfogak, és végül az őrlő- és szemfogak. Ez azonban nem törvényszerű, egyéne válogatja, hogy milyen sorrendben jelennek meg a fogak. Ugyanígy a formájuk és méretük is egyedi, akárcsak a maradó fogaknál.

első tejfog

És hogy miért fontosak a tejfogak?

1. A gyermek emésztése

Az egyik legfontosabb dolog természetesen az étkezés. A tejfog kiemelt szerepet játszik a táplálkozásban, hiszen az emésztés már a szájüregben megkezdődik, sőt az egyik legfontosabb része a folyamatnak a rágás.

A tejfogakkal természetesen a rágás nem olyan hatékony, mint a maradó fogakkal, de a gyerekek egészséges táplálkozásához tökéletesen megfelelőek, hiszen egy gyerek nem is fogyaszt olyan nehéz ételeket mint egy felnőtt ember.

A megfelelő rágásban azonban az egészséges tejfogak fontos szerepet játszanak, ezek nélkül pedig komoly emésztési zavarok alakulhatnak ki a gyermekeknél, ami az egész életükre hatást gyakorolhat.

2. Maradó fogak növése

A maradandó fogak helyes növekedését is elősegíti a rendezett, egészséges tejfog. Ha a gyermek tejfogai rendezettek, akkor a növésnek induló maradandó fogak könnyebben illeszkednek be a fogsorba.

Ráadásul egy beteg, például szuvas tejfog, mivel sokkal gyengébb a felépítése, hamarabb megy tönkre, és így akár az alatta elhelyezkedő fogra is átterjedhet a fogszuvasodás. Ennek a kezelése ráadásul sokkal nehezebb, és a legtöbb esetben későn van észlelve.

3. A beszéd fejlődése

A hangképzésben és így a beszédben a fogaknak kiemelt szerepe van, hiszen egyes hangokat nem is tudunk képezni fogak nélkül. Ez azonban nem csak a maradandó fogakra igaz, hanem a tejfogakra is.

A beszéd kialakulása már 1 éves kor előtt megkezdődik, hiszen ilyenkor már egyszerű szavakat utánozhatnak a gyerekek. Az 1 éves kor betöltése után azonban rohamosan fejlődik a verbális kommunikáció, és ebben természetesen óriási szerepe van a fogaknak.

beszéd fejlődése

A szuvas tejfog valódi probléma

Ahogy korábban említettük, a tejfogakkal kapcsolatban gyakori tévhit, hogy nem kell rájuk vigyázni, és hogy ezen fogak esetében a tömés valójában nem is szükséges.

Ez azonban óriási tévedés.

A tejfogak még könnyebben szuvasodnak, mint a maradandó fogak, hiszen a felépítésük is sokkal gyengébb. A rajtuk lévő zománcréteg – melynek fő funkciója a fog belsejének védelme – nagyjából fele olyan vékony, mint egy maradó fog esetében, így kétszer olyan gyorsan tönkre is tud menni.

A fogszuvasodást okozó baktériumok így gyorsabban tehetnek kárt ezekben a fogakban.

A gyermekek fogaira két különféle szuvasodás is jellemző, melyeket külön be fogunk mutatni.

1. Cirkuláris szuvasodás

A gyermekek fogainál igen gyakran jelentkező szuvasodás a cirkuláris caries. Ez a fajta szuvasodás az első fogak esetében jelentkezik, méghozzá a fog és az íny találkozásánál.

A fogak ilyen jellegű szuvasodása gyerekeknél általában akkor alakul ki, amikor magas cukortartalmú üdítőket, teákat iszik a gyermek. Ez a szuvasodás igen gyorsan tönkreteszi a fogakat, ami sokszor azzal jár, hogy a gyerek elveszti az egész fogat, hiszen a szuvasodás miatt a korona leválik, hiszen az íny tövében indul meg a fog szuvasodása.

szuvas tejfog

2. Őrlőfogak szuvasodása

Az őrlőfogak szuvasodása is kialakulhat, és ez legalább akkora problémákat okozhat, mint az előbb említett fogszuvasodás.

Ha az őrlőfogak kiesnek, vagy kihúzásra kerülnek, akkor a rágás, így az emésztés is nehezebb lesz. Ezeket a fogakat tehát érdemes ápolni és ha szükséges, a tömés lehetőségével is élni kell, hiszen ezzel meghosszabbítható a fog élettartama.

A túl hamar elvesztett tejfog miatt ráadásul a maradandó fog kibújása is problémás lehet. A kihúzott vagy kihullott tejfog helye ugyanis beszűkül, így a maradandó fogak nagyobb eséllyel nőnek ki ferdén, ami a későbbiekben ahhoz vezethet, hogy a gyermeknek fogszabályozásra lesz szüksége.

Hogyan alakul ki a szuvas tejfog?

A tejfogak szuvasodása igen gyakori jelenség. Ennek oka pedig az, hogy a legtöbb esetben a nem megfelelő táplálkozás okoz szuvasodást, ahogy felnőttkorban is.

A tejfogaknál sokkal vékonyabb a zománc, így kevésbé ellenállóak a szuvasodást okozó tényezőknek.

De pontosan milyen okai lehetnek a tejfogak szuvasodásának?

1. Cukrozott és szénsavas üdítők, teák fogyasztása

Gyermekek esetében fokozottan veszélyes a magas cukortartalmú üdítők és teák fogyasztása, pont az előbb említett alacsonyabb zománcréteg miatt. Ráadásul sok gyerek éjszaka is fogyaszt cumisüvegből cukrozott teát, ami szintén nagy mértékben hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához.

A cukrozott üdítők ráadásul gyermekkori cukorbetegség kialakulásához is vezethetnek.

cukros üdítő

Részletesen foglalkoztunk a témával a cukorbetegség és a fogak kapcsolatáról szóló cikkünkben.

2. Túl sok édesség fogyasztása

Hasonlóan a cukros üdítőkhöz, az édességek fogyasztása is elősegíti a fogszuvasodást, így gyermekek esetében ezeknek a termékeknek a fogyasztása is magas kockázattal jár.

3. Felnőttek szájából származó baktériumok

Itt a legjobb példa az az eset, amikor a cumit vagy cumisüveget a szülő kóstolás gyanánt a szájába veszi, és ezután adja oda azt a gyermeknek.

A felnőttek immunrendszere sokkal ellenállóbb, így az ő szájukből a gyerek szájüregébe kerülő akár ártatlan baktériumok is nagyobb problémát okozhatnak.

4. Helytelen vagy túl rövid fogmosás

A tejfog mosása rendkívül fontos, mégis sok szülő elhanyagolja ezt. Kisgyermekek esetében a száj- és fogápolás teljes mértékben a szülő felelőssége, legyen szó a fogmosásról vagy akár a fogászati szűrővizsgálatokról.

gyerekkori fogmosás

Így előzhető meg a szuvas tejfog

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet megelőzni a tejfog szuvasodását.

1. Egészséges táplálkozás, kevés szénhidrát és cukor

A tejfog egészségnek megőrzésében a legfontosabb tényező a megfelelő táplálkozás, beleértve a folyadékok fogyasztását is.

Kerülni kell a magas cukor- és szénhidrát tartalmú ételeket és üdítőket, illetve a szénsav is károsítja a fogakat, így ezt is kerülni kell.

Fontos emellett a megfelelő ásványi anyagok bevitele, mint például a kalcium, ami hatalmas szerepet játszik a csontok és a fogak fejlődésében. Emellett a foszfor, a K-vitamin, C-vitamin és A-vitamin is fontos.

2. Megfelelő fluoridbevitel

Külön kell beszélnünk a fluorról, hiszen ennek kiemelt szerepe van a fogszuvasodás elleni védelemben. A fluor a fogba beépülve erősíti a fogzománcot, illetve segít a fogszuvasodás kialakulását erősítő baktériumok elleni védelemben is. Így lényegében csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét.

Felnőttek esetében a fluor-tartalmú fogkrém használata a javasolt, gyermekek esetében azonban a fluoridos fogkrémek használata nem javasolt. Így ezt az elemet érdemes táplálkozással bevinni. A zöldségek kifejezetten sok fluoridot tartalmaznak, így ezek fogyasztása kifejezetten ajánlott.

fluirod

Magas fluorid tartalmú ételek: spenót, paradicsom, uborka, sárgarépa, spárga, cékla.

3. Rendszeres és alapos fogmosás már gyermekkorban is

Természetesen a fogszuvasodás megelőzésében nagy szerepet játszik a rendszeres és alapos fogmosás is.

A gyermeknek a tejfog megjelenésétől kezdve rendszeresen mosni kell a fogát. Ebben persze óriási szerepe van a szülők hozzáállásának. Érdemes este és reggel együtt végezni a fogmosást a gyermekkel, hiszen így ellenőrizni lehet azt, illetve a rászoktatás is könnyebb, ha gyerek és szülő együtt mossa a fogát.

4. Rendszeres fogászati szűrés

A gyermekfogászat egyik legfontosabb feladata, hogy a tejfogat minél tovább használni tudja a gyerek.

Rendszeres szűrővizsgálatokkal meg lehet előzni ezeknek a fogaknak a korai elvesztését, így kisgyermek korban is már figyelmet kell szentelni annak, hogy rendszeres legyen a fogászati szűrővizsgálat.

Ha a tejfog esetében már megjelent a szuvasodás, akkor annak mértékétől függően érdemes lehet a tömés mellett dönteni. Ezzel kapcsolatban pedig különösen fontos a fogorvossal való konzultáció.

gyermekfogászazA maradó fog szempontjából is rendkívül fontos a szuvas tejfog megelőzése

A cikkben tehát bemutattuk, hogy a tejfog egészsége több szempontból is kiemelten fontos. Nem csak a gyerek szájhigiéniája szempontjából, hanem a maradó fogak tekintetében is szerepe van annak, hogy minél tovább tudja használni a tejfogait. A tejfog szuvasodása és korai elvesztése ráadásul a maradó fogak egészségére is hatással lehet.

Ha gyermekfogászati szűrésre van szüksége, bátran keressen minket, bármilyen probléma esetén állunk rendelkezésére.

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS FOGPÓTLÁSTAN SZAKORVOSA Fogszakorvos vagyok, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2004-ben. Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgámat 2007-ben szereztem. Fogászatokon és klinikákon szerzett tíz éves tapasztalatommal saját rendelőt nyitottam, ahol a precizitás és profizmus mellett törekszünk a fájdalommentes, oldott hangulatú kezelések megvalósítására. Időpontot foglalok

Hasonlóan, más honlappal rendelkező cégekhez, mi is használunk sütiket a weboldalunkon. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás